Hur jag väljer festival

Har hittills i år bara köpt två festivalbiljetter och det är till festivaler jag inte besökt innan. Två små. Med samma typ av inriktning på band. Den ena är den nya svenska festivalen Muskelr Rock och den andra är Headbangers Open Air i Tyskland.


Dessa två valde jag främst pga bra line-up. Sedan är det två små och billiga festivaler. Så jag tror att de kommer vara en bra stämning där också.


 


Men nu ska det köpas fler festivalbiljetter och nu har jag beslutångest.


Sweden Rock, Roskilde, Graspop och Sziget. Ingen av dem har presenterat i närheten av förra årets line-up. Men det är inte bara musiken som är viktigt för mig då jag väljer festival.


 


Har varit på så jäkla mycket festivaler och konserter så har sett det flesta av mina favoriter. Har inget emot att se bra band om och om igen. Men det är mer än banden som gör det svårt att välja festival. Stämningen, organisationen, utbudet i övrigt, festivalkompisar, priserna mm.


 


Inte bestämt mig till 100% än. Men i år blir det nog första gången jag skippar Sweden Rock sedan jag besökte den första gången 2000. Jäkligt bra festival och de har absolut en helt ok line-up i år också. Men får nog ändå stå över den i år. Stör mig lite på att de har så begränsat antal 4-dagars. Så att man nu får betala samma pris för 3-dagars och exkl camping. Riktigt urkass att de fortfarande inte lyckats se till att kunna återinföra sin gratiscamping.


Men i övrigt är det en kanonfestival så det blir säkert comeback där nästa år igen.


 


Roskilde har hittills i år inte alls presenterat det jag hoppats på. Hade hoppats/väntat mig något som AC/DC, Bruce Springsteen eller Metallica. Men nej tyvärr. Coldplay är väl inte riktigt vad jag hoppats på. Oasis blir kul att se. Sedan finns det väl lite fler band som kan vara skoj. Men om jag jämför med förra året så är det väldigt svagt. Men nu så är det ju många band kvar att släppas. Så jag hoppas verkligen att många av dem kan bli bra.


Men annars är Roskilde jäkligt specielt mot många andra festivaler i vad det har att erbjuda sin publik förutom band. De håller enorm hög kvalité på bra organisation och aktiviteter. Tycker det var riktigt kul med Bion förra året. Såg bla Roskilde filmen och Simson the movie där. Sedan finns det fiske-sjö, bad-sjö, skateboard ramper. Med en jäkligt bra pub jämter och hur mycket annat kul som helst. Även den mysiga lilla staden i sig gillar jag skarpt. Brukar alltid den första dagen jag kommer till Roskilde vara ganska så sliten eftersom jag brukar komma direkt från Graspop festivalen. Så då är det mycket fint att ta en sväng in till Roskildes badhus. Ta en öl i bastun och softa i bubbelpolen. Sedan brukar det bli en sväng in till Roskildes bästa pub George Bodegas. Där man slår sig ner jämte någon av alla stammisgubbar som brukar hänga där och ofta brukar jag träffa en god norsk vän där också som jag alltid träffar på Roskilde.


Det är mycket som får Roskilde festivalen till att vara så otroligt bra som den är. Bara man slipper regnet i år. Förra året var det fantastiskt. Men 07 var det ju inte allt för kul. Men det blir nog bra. En annan jobbig grej i år är ju att vår svenska valuta är helt kass mot den danska. Men det får lösa sig på något sätt. Som tur är har ju danskarna den goda smaken att de sett till att hålla sin alkoholskatt låg i alla fall.


 


Samma helg som Roskilde är ju även Rock Werchter. Som jag egentligen tycker har mycket bättre line-up. Men jag skiter nog ändå i det. Festivalen verkar inte hålla samma klass i övrigt. Eller jag gillar Roskilde för mycket för att ta risken. Men om de inte krockar någon gång. Så skulle ett besök där vara kul.


Glastonbury är en annan festival som skulle vara riktigt kul att testa någon gång. Den har börjat riktigt bra i år. Med bla Bruce Springsteen, Blur och Niel Young.


Men även denna krockar med en annan festival, som jag precis som Roskilde tycker är en extremt bra festival och har riktigt starkt sug att återvända år efter år. Graspop. Precis som Roskilde är jag riktigt besviken på vad festivalen hittills presenterat. Har varit på Graspop sedan 2004 och varje år har de presenterat en helt otroligt bra hårdrock/metal line-up. Men i år valde de inte min typ av band. Mötley var helt ok på SRF. Men tvivlar att de blir lika bra nu. Tråkigt val av setlist också att köra hela Dr Feelgood plattan. Hade mycket hellre sett hela Hela Hela Shout At The Devil eller Too Fast For Love. Mailyn Manson är väl ingen favorit. Men har en del bra och kommer bli kul att få se live ändå. Slipknot riktigt dålig repris.


Tyvärr blev ingen headline som jag tidigare hoppats AC/DC eller Metallica.


Men i övrigt har de ett fåtal till bra band. Wasp, Heaven & Hell, Volbeat, Exodus och några fler. Blir nog mycket till att hänga på Brixenboys puben på Graspop i år. En pub som man absolut inte får missa om man besöker denna festival. Det är en slalomklubb som anordnar denna pub i en trädgård mellan campingen och festivalen. På förmidagen är det frukostförsäljning och ett lugnt och fint vanligt frukosthak. Men på kvällen och sent fram på natten. Ofta tills 07.00 morgonen därpå. Förvandlas det till världens bästa Heavy Metal pub. Om man gillar bra hårdrock och ett jäkla ös. Ölen köps i meter och inte cl. Och köper man tillräckligt mycket och röjer tillräckligt hårt. Så bjuder de gärna hela sällskapet på några meters öl. Hehe. Går inte att beskriva. Måste upplevas. Men det är ju något ställe jag kan rekommendera att inte missa om man ska till Graspop.


En annan grej som var så otroligt bra på Graspop förra året och som bidrar till att jag mycket gärna vill dit i år igen var för partyt, dagarna innan Graspop drog igång. I en av lokalbefolkningens trädgård. Tror jag skrev lite om det förra året i min Graspop-rapports blog från 2008. I alla fall. Så fick vi ett bättre motagande än vi kunnat drömma om när vi kom dit. Vi blev bjudna på obegränsat med öl. Det var bara att gå att ta i kylskåpet när vi ville ha. De bjöds på Pizza, spagetti och köttfärsås mm. Först var det bara jag och en kompis till. Sedan anslöt sig ytterligare fyra polare som tälta över i deras trädgård och de bjöd in ytterligare några grannar och det blev ett jäkla partaj där sista kvällen innan det var dags att ge sig av mot Festivalcampingen för Graspop.


Såna här grejer gör att det är så otroligt svårt att välja festival. Det kommer verkligen ta emot att skippa SRF i år. Men tyvärr får det nog ändå bli så.


 


Den sista festivalen jag hoppas kunna åka på är Sziget.


Mega festivalen i Budapest som har så enormt mycket att erbjuda. Sziget är alltid sega med att presentera band. Men det brukar alltid bli en hel del bra. Så förhoppningsvis även i år. Förutom band har de hur mycket som helst till att erbjuda. Mängder av aktiviteter. Gocart, pol, luminarium, bungyjump, linbana, karaoke, labyrinter, Cykeluthyrning, Magic Mirror, Africa Village, Ambient tent och mycket, mycket mer. (Svårt att fatta vad allt ovanstående är kanske om man inte varit där) Men ett jäkla utbud och välorganiserat är det i alla fall och sedan är Budapest grymt fint i övrigt också.


Det som svider lite bara är att det kanske troligtvis skiter sig för kompisen som jag träffa på Sziget 2006 även i år. Vi hade grymt kul där 2007. Men tyvärr kunde han inte åka förra året.


Men man får hoppas på det bästa. Förhoppningsvis börjar Sziget presentera lite bra band nu.


 


Har svårt att tro att 2009 ska kunna slå 2008. Men förhoppningsvis kommer det bli riktigt bra även i år. Både på festivaler man testat för och de nya man kommer testa. De bästa med nya är ju att man inte riktigt vet vad man ska förvänta sig och det bästa med de man besökt för. Är ju att man känner till allt bra.


 


Hur gör ni när ni väljer festivaler? Går ni mycket på banden. Eller även på andra grejer. Pris, hur kul ni hade det där förra året mm?

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas