Richard Sjunnesson - en man med stor integritet och djävlar anamma! - Headbangers Night 25/2

RockBåten M/S Hansa tycker Richard Sjunnesson är en intressant personlighet, inte bara för att han var med och bildade Sonic Syndicate och inledde en sagolik karriär med dem. Nej, egentliga skälet är hur kan man hoppa av det alla drömmer om!!?? För oss visar det på stor integritet och djävlar anamma, vi vet ju hur branschen är funtad, nu intygar Richard det som en av få "rockstjärnor" vågar!

Headbangers Night 25 februari på RockBåten M/S Hansa med Sticky Dirt + Famoüs Jameson och de unga hungriga WITH EYES OF APATHY fd Dez Moines.

Hello Richard!

F: Du var ju en av grundarna av Sonic Syndicate, vad var tanken från början där, att slå igenom med det dunder och brak alla drömmer om eller att utöva den musik du/ni stod för?

S: Min och brorsans grundtanke med bandet när vi startade det 2002 var att komma så långt som möjligt med den musiken vi älskade. Att bandkollegor och personer som jobbade med bandet sen fick hybris och bara såg dollartecken i ögonen var inget vi hade haft med i våran beräkning, nej.

F: Hur kan man överge en karriär alla musiker/band som vill upp siktar på Richard? Var det inte ett oerhört svårt beslut?

S: Jag anser att det är det bästa beslutet jag gjort i mitt liv. Just faktumet att jag lämnade ett framgångsrikt och förgiftat (läs: kommersialiserat) band för att följa mitt musikaliska hjärta är något som få människor har tillräckligt stora ballar att genomföra. Och självklart har många höjt på ögonbrynen för det! Men när dom har läst min historia och hört mina anledning brukar det stilla deras förbryllning. Det är aldrig någon som efter dom fått perspektiv på situationen sagt att dom inte stöttar beslutet eller att dom inte förstår mig. Att ge ett stort ”Fuck you!” till musikbranschen (en bransch jag har lärt mig avsky under åren och destå mer jag vet om den destå djupare rotar sig just den avsmaken) har visat sig vara en enorm inspiration till musiker runt om i världen. Jag har fått tusentals mail av både fans och mer etablerat folk som stöttar beslutet och sagt att just det har gett dom kraft att ta sig ur deras personliga ovärdiga situationer. Det enda som var jobbigt med avhoppet var att inte längre va i samma läger som brorsan, och hade det inte varit på grund av honom hade jag förmodligen lämnat långt tidigare. Men vi löste detta genom THE UNGUIDED (http://www.the-unguided.com/) där vi nu spelar tillsammans igen, även med den gamla Sonic räven Roland Johansson. Vi är aktuella med en EP i en snart framtid! Just att jag lämnat Sonic öppnade många dörrar för mig vill säga, även att jag kunde helt omärkligt gå med ett fett band som Faithful Darkness.

F: Har du fått många reaktioner på avhoppet, menar du var ju frontfiguren och den man kanske förknippade mest med Sonic Syndicate när man hörde eller såg någonting om dem?

S: Reaktionen har varit enorm! Mycket större än vad jag själv hade vågat drömma om. Tror inte riktigt jag fatta hur omtyckt person jag var förens jag faktiskt exponerade mig själv genom min blogg (http://richardsjunnesson.blogg.se/ ) och gav fansen möjlighet att höra av sig till mig utan mellanhänder. Fansen sprang omedelbart till min undsättning och följer mina minsta rörelser inom dom nuvarande projekten. Känns jätte kul och drivande! Tror aldrig det var något personligt frågetecken hurvidare jag skulle lägga ner musiken eller inte men att man har ett sånt enormt stöd från fansen är självklart en ännu mer drivande kraft. Det jag gör för mina fans idag och hur omfattande och ärligt jag exponerar mig själv genom min blogg är något jag hade gett min arm för att få läsa från frontmännen av mina personliga favorit band när jag var yngre. Den här intima kontakten med fansen vill jag alltid upprätthålla.

F: Vet ju att branschen blivit allt tuffare då ju framförallt skivförsäljningen slutat dra in stålar åt bolagen, hur ser du på den utveckling med allt kommersiellare musik som nu strömmar ut, även inom hårdrocken/metal stuket?

S: Skivbolag skjuter sig själva i foten genom att höja skivkostnader istället för att att revidera sitt tänkande och följa den naturliga utvecklingskurvan. Jag menar internet har funnits sen vad, sent 80-tal!? Det fanns alltid tid att utvecklas hand i hand med systemet. Det är inte så att det är en maskin från framtiden som kommit tillbaka i tiden för att själa deras pengar utan det har funnits där hela tiden och gjort framsteg medan bolagen har stått still och harvat i gamla ohållbara rutiner. Bolag och branschen ska ge fan i musikernas kreativitet för att rättfärdiga sin egen dummhet och för att försöka klämma ut några extra korvöroen från fansen. Dom ska BARA ägna sig åt det dom är bäst på. Det vill säga; distrubera, promota och hosta upp pengar för att spela in skivor. Musik är konst! Tänk om jag skulle gå in och rita en streckgubbe på en målning av Leonardo Da Vinci, eller börja spela slumpmässiga toner i ett verk av Wolfgang Amadeus Mozart? Befängt! Jag tycker det är avskyvärt att många band inte står pall för trycket och lika idiotiskt att det signeras 360 kontrakt där bolagen har rättigheter till merchendise och gage pengar. Att vara naiv och dum är något jag lagt bakom mig av alla års erfarenhet. Musik branschen är och förblir en rutten bransch som bara handlar om pengar. Dom få personerna som jag träffat under mina år som inte har det tänket är exakt dom personerna jag omger mig med idag.

F: Du är en man uppenbarligen med många järn i elden, nu har du 2 projekt kan man säga, dels The Unguided och nu Faithful Darkness, hur hinner man med?

S: Det gör man inte ;) hehe. Jag är en hjälplös arbetsnarkoman och stress är opium för min själ. Oftast är det sömnen eller personer i mitt liv som blir lidande av detta faktum men dom brukar ha väldigt hög smärtgräns när det kommer till mitt överarbete såvidare dom inte anser att det blir skadligt för mig (Även Jan Blund stöttar mig!). Dom vet att jag är en ambitiös och drivande person och finns vid min sida i alla lägen. En vanlig dag kan helt omärkligt se ut såhär för mig: Går upp vid 0400, äter en enorm frukost -> Drar till gymmet vid 0500 -> Går till mitt elektriker jobb vid 0600 -> jobbar till 1410 och åker till Helsingborg och repar -> Åker hem vid 2000 tiden och börjar jobba med antingen The Unguided eller Faithful Darkness kommande skivor och hoppas på att få någon timma sömn -> Repeat! Jag gillar att få saker kastat på mig som jag kan arbeta med och folk kastar gärna saker på mig för att dom vet att då blir jobbet genomfört.

F: RockBåten M/S Hansa ser ju att det finns stora förutsättningar för Faithful Darkness om ni själva vill, ett band som med lite flyt skulle kunna få en riktig karriär, inte minst i de engelskspråkiga länderna, men även i andra länder så klart. Hur ser du på det?

S: Jag tror helt klart att Faithful Darkness har potential annars hade jag ju givetvis inte gått med i bandet. Låt skrivandet finns där! Det enda som behövs är en gnutta coatching från någon med lite mer erfarenhet. Vilket jag är mer än villig att ge dom om dom vill ha just hjälp med det. Nu ser jag det väldigt lekfullt och vill bara ha jävligt kul med dom för det är ett skönt gäng, där jag känner mig enormt uppskattad. Vi har har börjat med pre-production av kommande skiva och jag tror att vi kan göra något jävligt vackert tillsammans. Har nyligen spelat in en låt med min sång som mixas nu i dagarna. Får väl se hur det tas emot av deras fans.

F: Richard, har du några ord till dina fans inför spelningen på RockBåten M/S Hansa den 25 februari?

S: Ta med flytväst ! Kom ihåg att det är svårare att simma när man är full ;)

F: Till sist, vad gillar du förutom musiken som ju självklart upptar en stor del av ditt liv och tid, mat, sport eller annat?

S: Träning, TV/PC-spel, film/serier, flickvän tar upp tiden musiken inte lyckas fylla ut.

The Unguided - Official website
http://www.the-unguided.com/

Faithful Darkness - Official website
http://www.faithfuldarkness.com/

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas