Guns and Roses till Ullevi – en av sommarens huvudevent

Lördagen 21 juli i sommar kan komma att bli en riktig klassiker då inga mindre än legendariska Guns N' Roses kommer till Göteborg och Ullevi. För alla som missade bandets gig på Friends Arena förra sommaren är det en ny chans att se Axl, Slash och de andra inta Sveriges kanske mest klassiska konsertarena.

Uppgång och fall och uppgång igen

Historien om Guns N' Roses går tillbaka till år 1985 när bandet bildades i Los Angeles i Kalifornien. Bandet, bestående av sångaren Axl Rose, gitarristerna Izzy Stradlin och Slash, basisten Duff McKagan samt trummisen Steven Adler, gjorde sig snabbt ett namn på klubbar runt om i Los Angeles.

Men, det var inte förrän 1988 som bandet slog igenom på allvar och det tack vare att videorna till Welcome The Jungle och Sweet Child O' Mine gick på högtryck på musikkanalen MTV.

De följande åren växte Guns N' Roses till dåtidens största band och i maj 1991 gav bandet sig ut på en av rockhistoriens mest legendariska turnéer, Use Your Illusion-turnén. Denna skulle pågå till juli 1993 och innefatta närmare 200 konserter på fem kontinenter.

Efter turnén började dock problemen för bandet. En efter en lämnade originalmedlemmarna bandet och till slut fanns bara Axl Rose kvar.

Med undantag för ett 20-tal konserter under 2001-2002 skulle det sedan dröja ända till 2006 innan vi återigen fick se Guns N' Roses på scen, men dock inte i den klassiska sättningen.

Inte förrän april 2016 fick vi se Axl, Slash och Duff på samma scen igen och det på den legendariska klubben Troubadour i Los Angeles.

Sedan Slash och Duff McKagan kom tillbaka till bandet våren 2016 för den nu pågående Not In This Lifetime...Tour har bandet spelat för fulla hus världen över och hittills gjort sammanlagt 125 konserter. Turnén har också varit en av de mest inkomstbringande under de senaste åren. Man kan med andra ord säga att ordningen är återställd.

I dag är varumärket Guns N' Roses större än själva musiken, då bandet och dess logga förekommer på alla möjliga ställen såsom på kläder, i reklamfilmer och även på andra mer oväntade ställen. Bland annat så lanserade den svenska spelutvecklaren NetEnt en spelautomat just med namnet Guns N' Roses som en del i spelserien NetEnt Rocks där även spelautomaterna Jimi Hendrix och Motörhead ingår. 

Sedan lanseringen för snart två år sedan har Guns N' Roses-spelautomaten gjort stor succé och finns numera på många onlinecasino på nätet.

Sjunde konserten på svensk mark

Första konserterna i Sverige gjorde Guns N' Roses i augusti 1991 när man gästade Globen i Stockholm för två spelningar. Bandet återvände knappt två år senare för en spelning på Stockholms stadion i juni 1993.

Därefter skulle det dröja hela 13 år innan bandet åter besökte svensk mark, nu endast med Axl Rose som kvarvarande originalmedlem. Några dagar efter midsommar 2006 spelade bandet på Globen, men Sverigebesöket kom att bli mest känt för att Axl Rose kom i handgemäng med en vakt på Berns.

Nästa konsert i Sverige för Guns N' Roses var på Sweden Rock Festival i juni 2010. Även här blev det en del kontroverser när bandet inte gick på scen förrän 50 minuter efter utsatt tid, på grund av ovilja från Axl Rose.

Senaste konserten på Friends Arena i juni förra året avlöpte desto mer problemfritt. Nu var även gitarristen Slash samt Duff McKagan tillbaka i bandet och dessutom fick konserten fina recensioner i tidningarna.

Sommarens Europaturné inleds 3 juni på Olympiastadion i Berlin och avslutas på just Ullevi 21 juli, som också blir den sjunde konserten i Sverige.

Källa: Nyhedsportalen ABC Danmark.


Hitta ett jobb hos LeoVegas