Fotbollslåtarna som vi fortfarande minns

Musik och sport passar varandra som handen i handsken. Vad vore en fotbollsmatch utan en skrålande publik som sjunger allt från populära popsånger till hejaramsor. Att ha officiella sportlåtar är ett perfekt sätt att höja stämningen som ofta blir runt mästerskapsmatcher av olika storlekar, och många av låtarna blir även populära utanför idrottssammanhang.

Fotbollslåtarna dominerar

Även om det görs musik till andra sportsammanhang än fotbollsmästerskap, så har de aldrig fått ett lika stort genomslag. Av någon anledning är det musik som är skriven till ett visst fotbollsmästerskap eller ett visst fotbollslag som slår igenom. Vem minns inte ”Champione” med E-type från 2000, eller Ricky Martins ”La copa de la vida”? Vad som däremot är intressant med låten är att den inte alls var tänkt att vara en sportlåt. Men det var den låten som alla sjöng och spelade under VM i Frankrike 1998.

I år är det dags för ytterligare ett världsmästerskap i fotboll, och den här gången kommer man att vara i Moskva i Ryssland. Sverige ligger långt ifrån förhandsfavoriterna, men enligt uppgifter på bet365 kan det svenska landslaget få med sig lite tysk taktik från Bundesliga. Sajten för sportsbetting har nämligen Tyskland som förhandsfavoriter med oddsen 5,50 och det finns flera svenska landslagsspelare som spelar i den tyska ligan. Kanske kan en peppande svensk VM-låt också hjälpa dem mot toppen, men vem eller vilka det blir som kommer att göra den officiella fotbollslåten har ännu inte offentliggjorts.

Svenska fotbollslåtar

Behöver vi säga annat än ”När vi gräver guld i USA” när vi tar oss en tillbakablick i tiden? Hur många gånger har inte den låten spelats under sommarfesterna? Och vem känner inte fortfarande glädjen från när Sverige vann VM-brons 1994? Det är därmed inte konstigt att det är just den låten som har röstats fram till svenskarnas all time favorite bland fotbollslåtar.

Andra svenska låtar som man säkert kommer ihåg, och fortfarande kan texten till, är Markoolios ”In med bollen” och ”Mera Mål”. Tomas Ledin är också en stor favorit med ”Vi är på gång”, samt Magnus Ugglas ”Vi ska till VM”.

Internationella fotbollslåtar

Det är flera internationellt kända artister som genom åren har gjort de officiella fotbollslåtarna. Artister som New Order och White Stripes har stått för två fotbollslåtar. Till VM i Sydafrika gjorde Shakira sommarplågan ”Waka Waka” och förra året var det David Guetta och Zara Larsson som gjorde EM-låten ”This one’s for you”. Zara Larsson har främst varit i USA och gjort musik den senaste tiden, men under sommaren kommer hon att dra ut på turné i Sverige och Skandinavien. Då kommer man bland annat att kunna se henne på Queens of Pop och Storsjöyran.

Vad är det då som gör en bra fotbollslåt? Det är helt enkelt att det finns känsla i den. Den ska vara lätt att sjunga med i, lätt att komma ihåg och den ska framför allt vara glad och peppande, både för publik och spelare. 


Hitta ett jobb hos LeoVegas