Festival rapport från mina två sista festivaler det här året. Wacken och Sziget

Wacken och Sziget rapport 2007


 


Då så var festivalerna över för den här sommaren. Ska försöka att skriva en liten rapport om de sista två som var grymt bra. Känns lite tungt att det nu är över för det här året. Men det var gött att komma hem och duscha och sova i sin egen säng.


 


Onsdagen den1a Augusti drog jag och Micke mot GBG på eftermiddagen där vi först skulle möta upp Mollan för att ta några öl på Rock Baren innan det var dags för att dra med SRM bussen mot Wacken. När vi väl var på bussen blev det snabbt ett bra party. Ibland var det lite tråkig musik. Men det varvades med riktiga godbitar också. Väl framme på Wacken ringde jag en polare och kolla om de hade en bra plats och om det fanns några bra platser i närheten av dem. Men där var det fullt. Sedan hittade vi i alla fall ett bra ställe. Där vi fick plats med våra två tält och ett partytält. Hehe. Partytälts uppsättningen på Wacken var en höjdare. Ett tält jag hade snott från Krogen som säkert skulle ha varit tredubbelt så stort som ett vanligt om vi satt upp det så som det skulle vara. Men vi fick upp det i normalstorlek med hjälp av mycket silvertejp och det höll hyfsat.


 


Sedan var det dags att söka upp de spanska polarna som jag inte hade träffat på över ett halvår. Perfekta mötesplatsen beergarden fick det bli innan det var dags att dra och se festivalens första band. Blitzkrieg – Riktigt bra. Men tyvärr lite kort. Sedan blev der Rose Tattoo nästan direkt efter det. Kanonbra som väntat. En stund senare var det dags för Sodom – inget band jag är specielt inlyssnad på och kan påstå mig gilla mycket. Men Micke som hade detta band som ett av höjdpunkterna på Wacken var riktigt nöjd.


 


Sedan var det då dags för den absoluta höjdpunkten bland banden på Wacken 2007. Saxon. Förväntningarna var stora. Man vet ju att de aldrig gör en dålig spelning och nu på Wacken skulle de väl bli för jäkla bra igen precis som i våras och gången innan man sett dem på Wacken. Nja. Jo självklart var det mycket bra. Men måste säga att med de höga förväntningarna jag hade så var det inte vad hoppats på. Bra låtar. Men tyvärr inget spännande. Och trots att de körde hyfsat länge så trodde jag att de skulle vara längre. De höll på en rätt så bra stund längre då de var här i Sverige i våras. Men jaja. Man kan inte alltid få det exakt så 100% bra som man vill att det ska vara. Sedan blev det någon mer öl tror jag. Men inte så värst mycket till. Jag och Mollan var totalt urtrötta som inte sovit något på dagen. Micke hade väl sovit en stund. Men var rätt trött han också så vi gick och la oss rätt så snabbt efter Saxon konserten som hade tagit på krafterna. Dagen därpå startades det upp med partaj och öldrickning igen. Vi drog även in en sväng till stan där vi bland annat handlade, sprit, Jäger och Jimpa. Idag skulle Volbeat, Turbonegro och Grave Digger ses. Efter en lång och seg väntan på ett försenat Volbeat drog de äntligen igång. Tyckte de var lite småsega i början. Men de fick efter inte allt för lång tid bra fart på publiken och då kände man igen dem igen.


Efter Vobleat tog jag en öl med tre brudar som jag träffat på Graspop. Sedan var det dags för Turbonegro. Blev väl inte riktigt så bra party och röj som jag hoppats på kanske. Vist var det bra. Men jag har sett dem då det varit mycket bättre.


Grave Digger: Nu var det dags för riktigt jäkla bra tysk Heavy Metal. Fan vad gött det var att få se Grave Digger igen. Riktigt jäkla bra. Hoppas de kommer till Sverige snart igen.


Sedan var det dags för Fastway. Kom en stund sent eftersom man vart tvungen att hinna med lite öl igen. Men det man hann se var helt ok.


 


Sedan var det dags för Blind Guardian: Ännu ett av de riktigt stora banden på årets Wacken. Ja de är bra mycket större på Wacken än SRF kan jag lova. Och även fast jag inte tycker de är jätteroliga att se live o de inte heller var det nu. Så var det ett jäkla ös och go känsla då de drog igång många av sina klassiker och fick med hela Wacken på fin allsång. Sedan var det dags för Iced Earth och ja vad ska jag säga om denna spelningen. Bra eller åtminstone helt ok var det. Men inte mer. Såg dem inte på SRF så kan inte jämföra med den.


 


Sedan efter det här blev det i vanlig festivalordning hårt festande och supande igen. Hela natten lång.


 


Sista dagen. Nja helt klart de sämsta banden bandmässigt sett för min del. Nästan ingenting som var intressant för min egen del. Så jag roade mig med att festa med kompisarna och dricka öl i stället. Hade väl små funderingar på att dra och se Destruction och Cannibal Corpse. Men det sket jag i också sen. Gillar ju ändå inte dessa band och då man hade det skittrevligt i Beergarden så kändes det onödigt att dra och se dessa. Tyvärr envisades Micke och Mollan med att då de festade enbart festa på campingen och inte i Wackens fina beergarden. Så tyvärr blev det lite lite festande med dem den sista dagen. (Tror jag kanske jag ska säga) De sista timmarna av Wacken 07 var jag rätt så bra packad. Däcka av hyfsat tidigt tror jag. Vakna upp i tältet med ett ryck och kolla klockan. Nu var det dags att dra mot flygplatsen. Tog Wacken bussen mot tågstationen där jag hittade en taxi som kunde köra mig mot flyget som skulle gå till Budapest.


 


Väl på flygplatsen kunde man andas ut. Man hann i tid checkade in och satte sig på en restaurang och tog och beställde en macka och en öl innan det var dags att åka. Väl framme i Budapest möts man av strålande väder. Tog en taxi till det hostel som kompisarna tipsat om och jag eventuellt skulle möta dem vid dagen därpå. Detta visade sig dock vara fullt. Så det blev ett annat. Fick ett billigt trebäddsrum helt för mig själv. Tror det var tänkt att två till skulle dykt upp. Men det gjorde de aldrig. Första kvällen tillbringade jag med att dra runt i det mysiga Budapest. Hitta en mysig skottisk pup där jag drack lite öl. Dagen därpå. Vaknade hyfsat tidigt och begav mig mot festivalen. Efter en stund då jag väl var inne. Fick jag SMS av mina polare Leffe och Sebastian som jag mötte upp vid ingången. Sedan var det bara att hitta en bra tältplats och bekanta sig med årets bästa festivalgrannar som vi fick. Ett riktigt gött gäng från Tyskland och en tjej o kille från Holland. Efter det. Gick vi runt o kolla runt lite bland allt som fanns att göra. Tog chansen att dra in på Luminarium redan första dagen efter som det brukar bli mycket kö där sen. (Svårt att beskriva vad detta är för något. Som en 800m jätteballong/byggnad med olika gångar och rum i olika färger. Matterialet är tunnare än 1mm. Jäkligt coolt är det. Där inne var vi 44min. Leif filmade hela tiden med sin mobil. Tyvärr glömde han att spara allt bara. Sedan var det dags för första bandet på Sziget 2007. Ett återförenat Locomotive GT. Gammalt 70-tals band som drog en hel del folk till Main stage. Även fast det fortfarande var två dagar kvar till festivalen börja. Men eftersom det nu var gratis och detta verkar va ett populärt band i Ungern så var det kanske inte så konstigt.


Bra var det i alla fall. Nästan lite Deep Purple över en del låtar. Dagen därpå börja med bad i Donau med de tyska grannarna. Sedan blev det ett jäkla partajande. Drog runt och kolla alla marknadsstånden, drog en sväng till Afrika byn mm. Även Linbana och skumbadsborgen hanns med. På kvällen såg vi Locomotive GT ännu en gång och partade ännu mera. Drog till den mysiga HVG puben. En jäkligt go utomhus pub med stolar tillverkade av gamla bildäck och nättsäckar och bord av tunnor. Träffade även här den bästa bartänderka tjejen jag träffat i mitt liv. Synd bara att hon var tvungen att jobba 12 timmar varje dag. Men det tänkte hon inge göra nästa år som tur var.


 


Jaja. Ny dag och Festivaldag 1. Var väl inte allt för många band som skulle ses denna dag. Men nu märktes det att festivalen var igång. Första bandet jag såg var Mando Diao och ja jag tyckte svenskarna gjorde riktigt bra ifrån sig. Kul också att man sedan pga sin svenska flagga man bar med sig träffa lite andra svenskar redan första dagen och bra mycket fler skulle det visa sig att man skulle träffa senare. Vi bestämde även träff med tre andra polare som nu kommit till festivalen och drog och kolla på Within Temptation som lira i Hammer World. Hårdrocksområdet/scenerna på Sziget. Där blev det väl att man hängde större delen kvällen. Innan det kändes som att det var dags att dra tillbaks till tältet där hårt partande fortsatte med Tyskarna.


Festivaldag 2. Den 9e. Blev ännu ett gott morgon dopp i Donau. Ett jäkla bra morgonpartaj med öl, jack o cola, mm innan den trevliga snubben vid HVG baren som jag söp med tyckte det var dags att vi tog varsin Absint. Hehe. Detta small till fint. Och dagen fortsatte med fint partajande. Blev rätt så lite band sedda den här dagen. Men desto bättre partande. Men Lead Zeppelin var man ju bara tvungen att se och jäklar vad kul det kan vara att se bra coverband och få höra mästervärk till låtar. Träffa även en fin tyska här som det blev lite hångel med och en bestämmelse om dejt dagen därpå. Efter det här var det dags att gå till öl eller vin baren eller något med Leffe o Sebastian, Jari o co. Innan det var dags för att se The Chemical Brothers som hade en för jäkla cool show. Ja kanske inte riktigt min musik. Men på det toppen humör man var och med den coola ljusshow de hade kunde det inte annat än att bli riktigt jäkla bra. O vist var det väl några låtar som kändes jäkligt gryma bla Superstar DJ.


Efter TCB blev det forsat partajande i vin baren. Här trivdes vi bra med go musik och ett jäkla röj. Så här blev det många återbesök. Till slut så drog sig de fyra i gänget som bodde på hostel tillbaks in till stan igen och Jag o Leffe fortsatte i vanlig ordning att supa med grannarna på natten.


Dag 3: Idag skulle det visa sig bli en jäkligt bra dag. Leffe min polare som är 57års favoritband skulle lira idag. Gogol Bordello. Så han var hel laddad. Blev öl och en runda runt i Sziget för att kolla runt, T-Shirt köp mm. Innan det var dags att dra till Main Stage. Där vi var i god tid. O inte helt oväntat så bjöd Gogol Bordello ännu en gång på en jäkla röjar show. Gött som fan att detta band kommer tillbaks till Sverige i höst. Efter Gogol så kunde vi höra tonerna från en skottpipa. Det var en skotte som hade fått med sig sit fina instrument och höll en riktigt fin eftershow för allt folk som var på väg fån Main Stage. När vi kollat klart på han drog vi o köpte lite mera alkohol. Öl, vin eller något annat gött innan det var dags att se Pink. Hade väl inte allt för stora förväntningar på Pink. Hade dålig koll på henne och trodde inte det skulle vara något jag gilla alls. Men fan vilken konsert det var. Många riktigt ösiga låtar. Sjöng bra, röjde bra och det bästa av allt jäkligt goa covers. Janis joplins - Piece of my heat och 4 non Blondes - What´s up?


 


 


 


 


Sedan efter Pink var det inte långt kvar tills Madness. Hade ingen koll på detta gamla band. Men Jarri berätta att detta hade varit ett av hanns favoriter då han var ung och att han hade stora förväntningar. Men nja jag såg väl några låtar i början. Tyckte det var sådär. Sedan stack jag till Internet tältet i stället. Var ganska lång kö där. Men vakterna där gillade mig och blev alltid glada då svensken kom. Så jag fick alltid gå förbi kön. Efter som jag var V.I.P. Som de sa. Kolla lite mail och sådant. Blev dock inte i Internet tältet så länge den här gången utan drog snart tillbaks till Madness o kolla lite till. Ljust som jag trodde att de drog igång en go Beatles cover så ändrades låten och blev rätt trist igen så jag drog till Leffe o Sebastian i stället som satt vid vin baren där vi väntade på de andra. Sedan ja jag vet inte exakt vad vi gjorde. Drog väl runt och kolla en massa skoj, söp festa runt, Kolla in något coolt flum tält eller något annat.


 


11e. augusti Vet inte om det nu blev ännu ett morgondopp i Donau eller om det var nu vattnet hade stigit så i floden så det blitt badförbud. Men morgon öl inhandlades säkert som vanligt av någon av öl försäljarna som gick runt med sina öl ryggsäckar med kalla öl.  Idag var det bla The Hives, Akela, Nine Inch Nails och Nevermore som skulle ses. The Hives tyckte jag hade varit sådär förra gången jag såg dem. Men de var faktiskt riktigt bra nu. Det blev ett jäkla ös. O det var riktigt välfyllt framför Main Stage. Sedan blev det att dra till Hammer World. Lite öl drickning där med några svenskar jag träffa innan det var dags att se Akela. Aldrig sett live tidigare. Tyvärr blev jag lite sen till konserten. Men det mesta han man se och det var riktigt bra. Heavy Metal låter för jäkla grymt på ungerska. Nine Inch Nails missade jag större delen av. Känns inte som att det gjorde allt för mycket. Drog tillbaks till Hammer World i stället där man inte hade hängt allt för mycket det här året. Det var snart dags för Nevermore och de skulle visa sig imponera. Hade och har skit dålig koll på detta band. Men gryma musiker hade dem. Riktigt grym trummis. Bra konsert för ett band jag knappt hört innan. Nja sen. Det rullade väl på som vanligt. Börjar bli tjatigt att dra allt. Mins ändå inte exakt vad jag gjorde eller var exakt jag var vi olika tider. Men mycket troligt så festade jag en bra stund till.


 


12e augusti Jag Leffe o Sebastian drog o käka frukost o duscha. Sedan softa vi en stund drack lite öl och vandra omkring innan det var dags att bege sig till cover scenen. Först ut var Red Hot Chilli coverbandet. Som gjorde riktigt bra ifrån sig. Själv var jag på kanon humör o det kändes nästan som att de gjorde bättre ifrån sig än vad riktiga RHCP gjorde på årets Roskilde. Efter RHCP (coverB) Var det dags för att ännu en gång få se det efterlängtade coverbandet AB/CD från Ungern. Hade ju sett detta året innan och viste hur jäkla bra det var. Men fan. Så sjukt skoj och röjigt det var. Mitt favorit coverband av alla jag sett helt klart hittills. Och till min glädje kommer de dit även nästa år samma dag samma tid.


Efter detta var det dags att dra sig bort mot Mainstage för att se Razorlight. Skulle bli riktigt kul att se dem. Hade med min svenska flagga och försökte att dra rätt långt fram ifall Karl (basisten) skulle känna igen mig som jag varit och sett Motörhead med och sen druckit öl med för två år sedan. Fast troligtvis gjorde han nog inte det i det stora folkhavet och hade säkert kanske inte gjort det ändå. Men en bra konsert var det och hela publiken och även bandet verkade stortrivas. Efter det här så rekommendera Jari mig att hänga med på Alpha Blondy. (Ett som han påstod var ett av världens bästa reaggyband.) Tror att det var detta band i alla fall. Men är inte hel 100% på namnet. Jaja. Bra var det i alla fall och en jäkla go party stämning. Träffade även under denna konsert en mycket fin franska som jag föreslog skulle hänga på till världsrekordsförsöket i kyssning som skulle vara vid main stage efter konserten (trodde jag) Fat tyvärr valde hon att hänga på sina polare sen så att hon inte skulle komma bort från dem. Och världsrekordsgrejen hade redan varit. Jaja. Blev trevligt partajande med polarna i stället.


 


13e. Nu började festivaltröttheten slå till på alvar. Efter att några nätter i rad bara sovit ungefär två timmar per natt började man nu känna sig hyfsat sliten. Men det var ändå inte lätt att göra försök att sova. Ibland kan det vara ett jäkla ös då man vill att det ska vara tyst mm och sådant. Men några band skulle ses och vist skulle man väl ändå ge sig fan på att dricka öl och goda drinkar mm. Det var ju festival så man måste ju passa på. Parta med tyskarna till en början denna dagen fast i något lugnare tempo. Det föreslog sedan att jag skulle hänga med och se de tyska pop bandet Sportfreunde Stiller. Men det tyckte vi alla var rätt så värdelösa efter en liten stund där. Så vi drog bort och såg ett annat band en stund. Sedan orka jag inte med det heller. Så jag drog där ifrån och tänkte vila lite. Men då träffa jag på min andra fina Holländska polare, hans tjej och några polare till dem. Han övertala mig att hänga med till Karaoke tältet där han bjöd på öl och vi fick några riktigt sköna skratt till en snubbe som hade grymt cool och grov röst som sjöng AC/DC låtar. Det var även en rolig utklädd oljeshake som var en skön lirare där. Men sedan var jag tvungen att säga till dem att jag var tvungen att försöka sova en stund innan det var dags för Tool. Drog till tältet för att försöka få en timmas sömn. Men när mobilen ringde hade man inte kunnat sova ett skit pga ett mangelband som lirat stenhårt just denna timma på scenen som var närmast tältet. Men jaja. Det var väl bara att dra bort o försöka så gott det gick. Först hitta jag en sittplats längst bak. Men orka inte sitta så då konserten började gick jag och la mig längst bak. Liggandes kollande på konserten. Men det var så jäkla bra så till slut var jag bara tvungen att samla mina krafter och ta mig framåt. Tool är egentligen inte alls på något ett favoritband eller något sådant. Men vilket jäkla ös det var. Har nog aldrig varit på en konsert med så mycket folk. Lyckades ta mig ungefär till mitten i det stora publikhavet. Ljus o laser showen var hel grym. Efter konserten träffade jag Leffe o Sebastian som inte heller dem hade kunnat sitta kvar i vin baren där de först var. Leif var hur lycklig som helst efter denna konsert. Och var på riktigt toppen humör. Vi drog oss bort mot Hammer Worls stage där vi skulle se Napal Death. Ljust i Hammer World är det enda stället där man inte får ha med sig någon flagga in. Leif ville gärna retas med vakterna och höll på att tjata om att vi skulle ta in den ändå. Men jag tyckte inte det var värt att riskera något efter som de blivit bra sura gången innan då vi haft det.


Så fort Napalm Death börjat och bränt av en låt så sa Leif. Nu måste vi fan framåt. Gick framåt en liten bit. Men sedan blev jag trött och satte mig ner vid sidan av den stora Hammer World lokalen/tältet. Leif stod och kolla och röjde och fick snart en idé att han skulle sätta upp en meter lång kvist i sin bandana och gå fram och jävlas med vakterna. Haha. Fan vad jag och alla andra skrattade åt detta. En gamel gubbe som ser ut som jultomten med en stor kvist i huvudet. Vakterna gjorde inte mycket annat än att skratta dom heller och även bandet såg ut att tycka det var kul att ha fått dit en riktigt gamel gubbe till spelningen.


Jaja nu fick ni som undrar hur Napalm Death var inte ut mycket av denna läsningen. Men ja. Själv är jag inte mycket för dom och då jag inte var trött och bara satt o slöa så hade jag fullt upp med att skratta åt Leif. Men ett jäkla röj och ös var det från början till slut på denna spelning. Sedan så plågade jag mig själv och bara skulle se Junkies som var ett riktigt bra punk-rock band som man tyvärr inte hade någon kraft alls att röja till även fast man så gärna hade velat. Somnade till och med i slutet. Blev sedan väckt av vakterna. Så då kunde jag äntligen gå tillbaks till tältet för en stunds villa. Men då solen gick upp var det inte lätt att ligga kvar. Så speciellt många timmars sömn blev det tyvärr inte. Men kände mig ändå till min lättnad i bra mycket bättre form nu den sista dagen än jag gjort dagen före.


Tog den här morgonen ett dopp i polen som fanns hyfsat nära från där vi tälta. Sedan blev det att för sista gången snacka med den trevliga tjejen vid HVG baren och parta med tyskarna mm. Innan det var dags för Eagles of Death Metal. Var grymt varmt denna dag så vi satte oss uppe på en uteservering på taket på en krog där man såg bra och hade stora parasoll så man fick lite skugga. Men eftersom jag lova tyskarna att försöka hitta dem drog jag ner med min svenska flagga ungefär efter halva spelningen. Spelningen var helt ok. Bra partystämning och drag och bandet hade stor spelglädje. Berätta att det var första gången de varit i Budapest och att de älska det mm och hopades att snart få komma tillbaka mm. Även publiken var på bra humör.


Träffade aldrig tyskarna under denna spelning. Men två trevliga svenskor igen som jag träffat en gång förut.


Sedan var det dags för Juliette and the Licks och det blev ännu en stunds väntan och försening. Bandet Chris Cornell som skulle lira efter hade ställt in. När väl JATL började blev det bra ös. Juliette röjde jäkligt bra på scen hoppa ut i publiken och sådant och var jäkligt snygg. Men tyvärr tycker jag väl inte att låtarna var så mycket att ha. Så vi drog bort mot Hammer world stage för att vänta in Hanoi Rocks. Tyvärr hade jag missat dem då de hade vandrat runt på Hammer World området en stund tidigare. Men spelningen missa jag inte och det var det viktiga. Blev ett jäkla ös då det drog igång och var så från början till slut. Michael Monroe var som vanligt en fantastisk frontman. Hängde och klättra i ställningarna runt scenen och fick igång publiken bra. Andy. Nja vad ska man säga. Tycker han skötte sig helt klart. Men vist ibland så flummar han ju lite och låter lite gaggig då han tex ska presentera Micheal Monroe. Men han bidrog inte på något sätt på att det blev dåligt. Han skötte sig helt klart och öppna inte någon öl på scenen förens sista låten.


 


Efter Hanoi kom den svåra frågan om jag skulle välja Killers eller Hammerfall. Hade ju sett HF två gånger i sommar och då hade det varit bra. Hade i och för sig supit bort  den senaste spelningen jag skulle sett med dem. Men jag bestämde mig för Killers. De hade jag ju missat på Roskilde pga hårt regn. Men njae Killers var nog inte riktigt min grej. Såg tre fyra låtar. Sedan insåg jag att det inte var något för mig. Drog snabbt bort mot Hammerworld igen och Hammerfall hade just börjat. Detta var bra mycket bättre. Och hela publiken såg ut att gilla svenskarnas Heavy Metal.


 


Kalapács. Då var det äntligen dags igen. Bandet som hade övertygat mig så året innan på Sziget och vist fan behövde man inte bli besviken. Mina ungerska plattor snurrar flitigt här hemma ljust nu. Skulle gärna se att tex Kalapacs, Ossian, Akela, eller Pokolgep eller något annat bra ungerskt band dök upp på SRF eller någon annan svensk festival nästa år. Låter riktigt brutalt med bra Heavy Metal på ungerska.


 


Ja det här blev sista spelningen för mig på årets Sziget. Sedan blev det några öl till med några andra svenska innan vi drog tillbaks till tältet igen. Vill minnas att det blev rätt lugnt partande där sista kvällen. Tråkigt att festivalsommaren är över. Men sliten efter den sista hårda trippen var man ju. Så vist skulle det bli gött att få lite lugn ett tag också. Morgonen därpå bytte vi mail o telenummer med våra grannar. Drog bort och fixa taxi. Sedan drog jag tillbaks till det Hostel jag bott på första natten o Leif och Sebastian åkte hem. Sista kvällen blev rätt så lugn för mig. Blev skottisk mat på den skottiska puben en Guinness öl och några vanliga innan jag gick o la mig för att ha ork till hemresan. Hemresan gick bara fint och nu sitter man här hemma i U-hamn igen. Avslutar så för nu orkar nog ändå ingen läsa mer. Om nu någon ens orkat läsa allt detta.


 


Blir garanterat Wacken och Sziget nästa år också för mig.


MVH/Eric.


 

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas