Skiva: Squarepusher - Hello everything (Warp Records)

Squarepusher (alias Tom Jenkinson) är, om man får tro basvidundret Flea, "världens bästa basist". Men till skillnad från många högt rankade basister (Flea inräknad) spelar han varken progressiv metal eller köttig funkrock, utan musik i gränslandet mellan jazz och olika former av elektronisk musik. Hans verk präglas inte sällan av en smakfull underbetoning, trots det virtuosa anslaget på båda trummor och elbas. När det väl är skrikigt, är det oftast maskinerna som låter: hysteriska breakbeats och skärande syntljud.

Med "Hello Everything" uppvisar Squarepusher inga radikalt nya sidor, på det stora hela målar Jenkinson fortfarande med samma musikaliska palett. Skillnaden mot (nästan alltför) spretiga "Ultravisitor" (2004) är att låtarna känns mer fokuserade, lite varmare och på hela taget mer välkomnande. Det är fortfarande utflippat, men på ett mindre svårlyssnat sätt, och med färre spår som känns som utfyllnader eller parenteser. Jenkinson säger sig ha blivit både förbryllad och inspirerad av Brian Wilsons intension att få lyssnarna att "känna sig älskade" av låtarna på Pet Sounds. Den inspirationen märks på "Hello Everything".

Skivan är på hela taget både mysig, dansant och intressant. Den lider kanske lite av brist på variation, och det är svårt att välja klara höjdpunkter. Det vägs dock upp av att låtarna bildar en sammanhängande enhet, ett album i ordets ursprungliga bemärkelse.

www.squarepusher.net

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas