Sensommar och höstens löften

Andra hälften av sommaren har inte blivit särskilt konserttät, men kvalitetsmässigt har jag verkligen inget att klaga på. Här är en summering:

Enda spelningen jag såg under EM-festen var Audreys konsert på Frihamnspiren 11/8. De gjorde återigen ett väldigt bra intryck. Lågmält och stämningsfyllt - orden är urvattnade men det var just vad den här spelningen var. Stundtals så att man rös. De visade också att de vid behov (som när de måste konkurrera med Lisa Miskovsky på stora scenen) kan ösa på ganska rejält. Det är spännande att höra låtarna utvecklas på scen, och jag ser fram emot eventuellt nytt material. Och fler spelningar, förstås.

Det senaste bandet jag såg var Hjálmar, ett isländskt reggaeband som spelade på Pusterviks barscen 19/8. Väldigt skönt med reggae som inte är lastad med klyschor om Babylon och Haile Selassie (och för den delen inte sjungs på patois eller ens skånska). Under första hälften av spelningen visade bandet en ganska introvert sida som jag fann mycket sympatisk. Det var långa instrumentala passager där de verkade försvinna i sin egen värld, för att då och då ta ett kliv ut och sjunga några rader på isländska. Sedan blev det alltmer partyvänlig reggae - något som också fick igång publiken. Synd att ett så trevligt band ska splittras precis när jag upptäckt dem.

Så vad händer i höst? - förutom att löven blir gula och röda och jag blir förälskad i världen (hösten är vårens spegelbild!). För det första finns det en del skivsläpp att se fram emot: bl.a. The Mars Volta, Mastodon, Isis och en rad Dischord-band (exempelvis Antelope, Evens och Fugazi-basisten Joe Lallys soloprojekt).

Andra nyheter att glädja sig åt: Modest Mouse släpper en ny skiva i vinter, och enligt Pitchfork Media är Johnny Marr nu officiell medlem (?!). Andra Deltron 3030-skivan är på gång, Andrew Birds nya skiva likaså. Det är många bra spelningar på gång, för att inte tala om alla fantastiska småklubbar - för oss göteborgare betyder det förhoppningsvis att Kulturhuset Underjorden fortlever och blir ett riktigt alternativ till innerstadshaken. På fredag lär det för övrigt vara stödfest där så jag rekommenderar alla som inte är panka att bege sig dit.

p.s. Det här får igång köplusten ordenligt: We Jam Econo - The story of the Minutemen. Den som inte vet vilka det är bör omgående skaffa skivan Double nickels on the dime eller åtminstone ett spår, förslagsvis King of the hill.

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas