Rätt eller fel att ladda ner musik

På frågan om det är rätt eller fel att ladda ner musik "illegalt" ställer jag mig på nedladdarnas sida. Kalla mig brottsling om ni vill men det står jag för. Jag anser att alla tjänar på det förutom skivbolagsjättarna, vilket är bra för deras monopolliknande makt måste minskas. Artisterna tjänar på det genom att musiken sprids på ett enkelt sätt och får därmed en bredare publik. Dom kan då satsa på att få in pengar genom konserter men även skivförsäljning. Det kan tyckas konstigt att jag nämner skivförsäljning som ett argument men skivor kommer fortfarande efterfrågas. Att nämnas är att skivförsäljningen ökade globalt 2004 trots höjda priser. Vi vill helt enkelt ha dom liggandes där i vår skivsamling som jag tror vi känner en sorts stolthet över. Min skivsamling kommer i alla fall aldrig att ersättas av mp3 filer. Gillar jag en artist så köper jag cd skivan och så tror jag väldigt många tänker.  


Att ladda ner och lyssna på musik i en mp3-spelare har blivit en självklarhet i dagens samhälle. Precis lika självklart som inspelningen på kassettband var förr i tiden, som skivbranschen då också försökte stoppa utan vidare resultat. Genom den nya upphovsrättslagen har politiker och skivbolag startat ännu en kamp som dom helt säkert kommer att förlora.


Är det rätt att genom en lagstiftning förbjuda något som blivit en accepterad självklarhet för svenska folket? Nej, det är för mig helt absurt och jag är säker på att det inte kommer att fungera. Lagar byggs upp av etik och moral, det vill säga vad vi anser är rätt eller fel. Om då majoriteten av svenska folket stödjer nedladdning av musik så har man ju moralen på sin sida. Därmed kan man inte stifta en lag mot detta eftersom lagen aldrig kommer att få stöd och acceptans av folket.


Genom införandet av den nya upphovsrättslagen blir alla miljoner människor som laddar ner musik helt plötsligt inte bara skivbolagens fiende utan även statens. Trots det tror politikerna att det är rätt lösning på problemen. Att nämnas är att de flesta som laddar ner musik är under 24 år och jag vet hur ungdomar fungerar så staten kan räkna med fiender.


Istället för att hämma den tekniska utvecklingen med en ny lag som man gör i det här fallet krävs det kreativitet och nytänkande. Skivbranschen måste inse att det har växt fram en helt ny digital marknad. Jag menar mp3-spelaren blev inte storsäljare utav en slump. De måste inse att konsumenterna efterfrågar musik i mp3 format och därmed finna en hållbar lösning. Tills dess kommer nedladdning av musik aldrig gå att stoppa. Jag skulle gärna betala en viss summa för musiken jag laddar ner för att stödja artisterna men så länge det kostar 9,90 kronor per låt kommer i alla fall jag att fortsätta ladda ner musik.


Mitt tips är att ta hjälp av kreativa ungdomar som hänger med i den teknologiska utvecklingen för att utveckla ett rättvist system som är anpassat efter den nya digitala marknaden. Där artisterna och konsumenterna ska vara dom som går vinnande samtidigt som skivbolagens makt inkränks. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.


 


// Micke

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas