Påskmusik - vad är det?

Påsk 2006. Ägg och fjäderklätt ris, porslinshönor och påskbord med nubbe. Vi har en tradition att i vårt land pynta, äta och dricka sprit vid de stora helgledigheterna. Musik hör också till. Vid midsommar ges smågrodor som är lustiga att se samt musikanter spelandes fioliolin, basfiol och flöjt. Vid jul kommer som bekant den raskande räven och tomtegubbarna som slår i glasen. Men vad spelar man egentligen för musik när man slagit sig ned vid påskbordet och bunkrat upp med sill, köttbullar och Janssons på tallriken?

Om man nu ska besvära sig över att leta efter påskmusik måste väl ändå dagligvaruhandeln vara det bästa stället. Där borde man i alla fall kunna få höra en typisk påskmelodi, eftersom de åtminstone runt juletid totalt brukar köra sönder Åh helga natt, Rudolf med röda mulen och Jag såg mamma kyssa tomten. Efter ett besök på en lågprisbutik i svärpäronens hemstad Sandviken konstaterar jag dock att även i dagligvaruhandelns förlovade land lyser typisk påskmusik med sin frånvaro. Istället fick jag bland varohyllorna plåga mig igenom någon dansbandsdänga vilken jag senare fått reda på framförs av Carina Jaarnek och bär titeln "Låt sommaren gunga dig" (över 10 veckor på Svensktoppen 1994 för den som vill anteckna).

I min undran över om begreppet "påskmusik" överhuvudtaget existerar gjorde jag en sökning på Google. Resultatet gav 377 träffar och mestadelen av dessa handlade om påsktillställningar i olika kyrkor med körsång på programmet. Motsvarande resultat för "julmusik" gav 179 000 träffar med flertalet länkar till kända skivnätbutiker och således också färdigbuntade skivförslag.

Det är nog bara att fastställa att påskmusiken inte är lika självklar som musiken vid våra andra stora helgfiranden. Så om du nu inte vill sälja bilen och lägga pengarna på en rysk ortodox kyrkokör som framför verk av Bach och Wagner nästa påsk, blir det det nog helt enkelt till att improvisera. Kanske lite Air? Eller varför inte några stillsammare spår med Damien Rice? Nej, får jag lov att välja tar vi nog någon platta med Kings of convenience. Inte så mycket påsk över det kanske, men enligt mitt tycke bara väldigt bra.

Vad väljer du?

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas