Oväsen som tilltalar?


Hej igen. Är det så att en människa är helt fri att välja vilken musik den vill lyssna på? Visst får man ta in faktorer som att skivor kostar pengar och även om det går att ladda ned musik så kanske man inte har råd med internetuppkoppling.




Men även om tillgången till all världens musik inte är ett ekonomiskt problem så är det väl ändå ett "uppväxtproblem"? Nog för att Beatles - Yesterday är en låt som man känner till över nästan hela världen men alla de olika harmonitraditoner som finns världen över; har man egentligen någonsin någon chans att tilgodogöra sig dem?




För det handlar verkligen om olika sätt att bygga harmonier på, precis som olika språk. Även om det världen över handlar om människor som vill förmedla samma känslor så är det så att viss musik ter sig lika obegriplig som språket den sjungs på




Så, även om man kan komma över harmonibarriären och uppskatta de annorlunda skalorna och gå ifrån 4/4 takten så har man ändå en språkbarriär att övervinna, det funkar ju för Rammstein men kommer vi någonsin att uppskatta Kodo på samma sätt?




Och det är väl där festivalerna kommer in antar jag, när en stor grupp människor samlas oavsett språk och ursprung. Men vad spelas på dessa festivaler, Rammstein? Kanske. Kodo? Knappast. Nog för att det finns möjlighet att få tag på okänd musik, men hur mycket satsar de stora festivalerna på att främja den?




Det är ju verkligen ett unikt tillfälle, när man för en gångs skull överträtt språkbarriärerna och folk samlas för att ta in nya intryck och känslor, matas man med gigantiska namn som alla garanterat redan har hört på ett eller annat sätt. Och de små icke ekonomiskt gångbara banden får en liten inomhusscen någonstans i utkanten av festivalområdet.




Jag antar att detta bara är ännu en frågeställning över hur fri vår musik egentligen är. Nog för att folk ska få höra den musik de tycker om, och man kan inte börja ta in en massa obskyra cocosnöt/jazz/electronica-projekt som ingen hört eller vill höra bara för att främja mångfalden. Det är bara så intressant att vi verkligen kan få tag på vilken musik vi vill, men ändå väljer vi det som är bekant, inramat, tryggt och framförallt etabletat



Johan Gustavsson.

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas