Norbergfestivalen 2010

Norbergfestivalen är verkligen unik på de flesta sätt. Musikaliskt sett så är den ganska ensam i Sverige, åtminstone i den här storleksordningen, scenerna och miljön är fantastisk, campingen är relativt lerfri trots endel regn och det känns ganska fritt, inga vakter som muddrar varje gång man skall passera en ingång eller skall mot campingen.

Det är en alternativ elektronisk festival inom de flesta inriktningar, techno, dj's, dub, rave,exprementella ljudprojekt, videoprojekt och även workshops. Festivalen ligger i gruvområdet i Norberg, scenerna är inhysta i industrilokaler och gruvbyggnader, det var en ganska liten festival så alla scener och camping ligger nära och publiken var lite mer än 1000 personer.

Alla scener hade någon egenhet, huvudscenen Mimer är en stor järngruva och är den scen som lite förenklat pryder Norbergs emblem. Det är den mäktigaste scen jag varit på utan motsvarighet. Det består av en stor hög 4 kantig byggnad med platåer i olika våningar, man får klättra upp i gamla trappor mellan platåerna och det hänger gamla kedjor och industriskrot ligger utspritt. På en platå håller artisterna till, för det mesta, endel rörde sej runt i byggnaden under uppträdandet. Många uppträdanden på denna scen handlade om att skapa ljudmattor och där stämningen var huvudsaken mer än musiken. Scenen 8-bit är en källare i samma byggnad, kallas inte basement of doom för inte, där var det lite råare band. Inne i ölområdet fanns scenen kraftwerk som passsande nog är en kraftcentralbyggnad. Det var där det dansades. Finns även en öppen sjö vid en gruva där de finns en scen för vissa speciella uppträdanden. Även på campingen fanns det scener.

Men det var inte bara scener utan intressanta aktiviteter och övriga projekt. Syjuntan visade på hur man skapar enkla ljud genom att sy fast komponenter på tyg och skapa en klänning av ljud. Den enkla grunden för hur syntar skapas. Det fanns d.i.y möten för den som vill visa upp sina egna skapelser inom musik, stockholmarna Teenage Enginering visade upp sin nya skapelseOP-1 synt och gjorde en showcase på campingen. Ett av de mer udda projekten var tejpkonstnärs kollektivet "Who is in" från Århus beståendde av konststuderande som skapade en jättekreation enbart genom att använda genomskinlig plasttejp och en järnram, en sorts grotta som hålls upp av ramen, 160 rullar tejp gick åt till en sammanlagd längd på över 10500 meter. Who is in består av Kirstine Jæger, Martin Sørensen och Troels Steenholdt Heiredal och de har en sida på gång som kommer ligga på http://whoisin.dk/ för den som är intresserad av deras projekt.

Jag var ej på hela festivalen tyvärr som jag missade en hel del musik men bland de band jag så försökte jag få en så blandat bild som möjligt och se både rå musik som stämnings fulla ljudbilder i Mimer. De mest minnesvärda eventen var på Mimer, Nadine Byrne skapar ljud inne i gruvbyggnaden och det var väldigt gott att sitta på ett räcke högt uppe i byggnaden se ut över där hon stod. Åke Parmeryd från Geiger hade med sig Wii kontroller som han skapade ljud i genom att röra åt olika håll och olika sätt. På 8-bit scenen uppträdde Tapetronic som jag hade sett fram mot, en lo-fi show där han använder cassetter och det scratchas i ett ösigt set. Än mer ös var det på Kraftwerk när TechDiff gjorde i mitt tycke det bästa settet. Det var
otroligt tempo under breakcore uppträdandet.

I det stora hela var festivalen väldigt spännande. Varierad musik inom en genre. Enorm upplevelse att se de olika scenerna och Norberg i sig är en trevlig och vacker stad. Trevligt barområde med förmodligen Sveriges billigaste festivalöl, 40 kr för en 50 cl petflaska är billigare än många sunkpubar i storstäderna. Och då jag bodde nästan 5 km ifrån festivalen så fanns väldigt många trevliga både lokalbor som festivalbesökare som ställde upp att skjutsa en mellan festival och vandrarhem. Det enda negativa med festivalen är att min kamera slutade fungera så all video jag spelat in är borta, har lyckats rädda vissa foton som jag kommer lägga ut länkar till om någon dag.

Helt klart värt att besöka nästa års festival.

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas