Lokalpatriot, I am

Med risk för att reta upp större delen av landets festivalbesökare så skriver jag detta. Folk i Dalarna har alltid stått upp för det som de tror på och gjorde det på sådant sätt att övriga delar av landet fått vika sig för oss.
Ta bara den där historien med Gustav Vasa och dansken. Vart begav sig könig Vasa för att få hjälp? Han kom till Falun och Mora och vi hjälpte.
Vilken ort hade fram tills för några år sedan världens äldsta regemente? Det var i Falun. Dalarna har haft en fast organiserad styrka redo för att dra i krig sedan 1300-talet, och dalkarlar var högt aktade då de kallades till strid för kungen.

Nu har ju just Falun ingen stor festival. Än.
En man vid namn Krister Lindholm håller på att skapa Rockstad:Falun och de första två åren har visat på stor framgång. Uppladdningen inför år 2010 är redan i full gång så håll koll på http://www.rockstadfalun.se/.

Det jag verkligen vill skriva om är Peace and Love.
Det är så mycket bad mojo när det skrivs om PnL. Varför?
Ni som har dåliga upplevelser av festivalen, allt ni gör gällande är att det är hårda regler och att det är oordning. Ja, det kanske är det men tänk över det här:

1: PnL arrangeras i en stad. Inte på ett öppet gräsfält eller i en skog. Det finns regler inom staden som måste efterlevas.

2: När man samlar ihop 25.000-35.000 personer inom några kvadratkilometers yta blir det trångt och risken för att dåliga saker ska hända måste beaktas. Vad skulle alla ni som kritiserar säga om någon knivskars inne på området? Då jävlar skulle ni skrika över att det är dålig säkerhet. Det är inte fråga om, jag VET att ni skulle göra det.

3: Måste man vara full och odräglig på festival? Jag är iallafall där för att fota och lyssna på musiken. Är ni det?
Jag har ganska mycket kontakt med polisen i mitt vanliga arbete och det mesta som sades om PnL 2009 var att det var lungt. Fyllor och folk som inte kan uppföra sig finns det alltid, men på det hela taget lugnare än en vanlig helgkväll i Borlänge. Det är inte riktigt det samma man kan säga om Arvika, där polisen inte längre vill stödja festivalen i sin nuvarande form. Vad säger ni om det som värdemätare på hur man ska arrangera festivaler?

Som sagt... PnL ligger ju inte i Falun, utan i värsta grannkommunen Borlänge. Men det gör inget. Borlänge och Falun är snart samma och snart får vi IKEA. ;)

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas