Konstiga covers

Hur ska en cover låta? Så likt originalet som möjligt, helt oigenkännligt eller något mitt emellan? Många jag känner skulle säkert välja ett alternativ att argumentera för, men själv känner jag att det beror mycket på låten och artisten. Här följer i alla fall en lista över några av de roligaste, mest originella, eller mest förvånande coverlåtarna jag känner till. Vissa är "seriösa", andra är skämt, men ibland blir också den gränsen suddig.

Jawboy - Cornflake girl (Tori Amos)

Kraftfull pianorock blir tunga och släpiga gitarrmattor.

Tricky - Black steel (Public Enemy)

Slamrig, psykad triphopsak med livekänsla. Martina Topley-Birds sång ersätter rappen och det är väldigt snyggt.

Cibo Matto - About a girl (Nirvana)

Att göra solskensbossa av Nirvana låter konstigare än det är.

Nouvelle Vague - Too drunk to fuck (Dead Kennedys)

Nån sorts lounge/bossa komplett med fniss och klirret av coctailglas. Bisarrt. För fler Dead Kennedys-covers, kolla in Duckmandu.com - en kille som gör helt grymma dragspelsversioner. Annars sjunger han i The Punk Rock Orchestra som gör klassiska körstycken av gamla punklåtar.

NoFX - Straight edge (Minor Threat)

Härligt ostig swingjazzversion av hardcore-originalet som till och med sXe-sympatisörer kan finna underhållande.

Slapshot - Bigmouth strikes again (The Smiths)

The Smiths blir hardcorepunk. Den här var säkert gjord med goda avsikter, men jag kan inte låta bli att skratta när sångaren sjunger som om han var på väg att dö. "Tralldelen" i refrängen låter som ett allvarligt astmaanfall.

Beatallica - i princip allt!

Blanda Beatles och Metallica och få låtar som "Blackaned the U.S.S.R", "The thing that should not let it be" och "A garage dayz night". Det blir ännu roligare av att de faktiskt kan spela och att sångaren verkligen låter som en överdriven James Hetfield. Alla låtar kan laddas hem från beatallica.com.

ps.

Några mer festivalrelaterade tips: Tool har covrat Led Zeppelins "No quarter" och Pink Floyds "Comfortably numb" (roligt att de ska spela på samma scen som Roger Waters!) Deftones lär ha gjort en Smiths-cover som åtminstone jag inte lyckats jaga rätt på. Placebo har också gjort en version av ovanstående "Bigmouth strikes again". Undrar om de kommer att träffa Morrissey?

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas