Festivalkrönikan vecka 9, med besökaren i fokus.

De senaste veckorna har jag konstaterat att diskussionerna på festivalinfo kring allt som rör festivaler blivit mer och mer intensiva. Det är sjukt kul med aktiva besökare. Utan dom diskussioner som förs på sidan skulle det vara trist att sitta här dom X antal timmar per dag som jag gör.

Tycker personligen att man har rätt att bli upprörd och besviken över bokningar man tycker är dåliga. Arrangörna ska ha festivalbesökarna som en blåslampa i röven, för det är faktiskt besökarna som gör att festivalerna existerar. Och då dom inte tar sitt ansvar ska dom få höra det. Festivalhistorien visar på en del exempel där festivaler (hemskt nog) skitit fullständigt i sina besökare, med fatala höjningar av biljettpriser och därefter bandbokningar som absolut inte motsvarat biljettpriset. Resultatet? Jo, ekonomisk katastrof.

Festivalernas kanske viktigaste uppgift är att vara uppmärksamma på den verklighet dom vandrar i och försöka förstå vad just deras publik generellt sett uppskattar mest. När festivaler tappar dessa fundamentala verktyg i arbetet brukar det gå åt helvete, samtidigt är det dom som lyckas med detta bäst som år efter år säljer slut på sina biljetter.

Så nog borde alla festivaler vara tacksamma för att dom har besökare som är observanta, som reflekterar och reagerar över det som är bra och dåligt.
Sen kan man ju alltid ifrågasätta det konstruktiva i mycket av kritiken som kommer fram, men det är en annan diskussion och i ärlighetens namn är det viktigaste att folk reagerar, konstruktivt som destruktivt.

Festivalveckan som gått då?
Jo den har varit nice som fan, men det vet ni säkert redan.

JAN BJÖRKANDER

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas