Festivalkrönikan vecka 7

Bra och, ja. Mindre bra saker sker på festivalhimlen, här kommer den första veckokrönikan alá 09.

Veckans nederlagspris måste tyvärr gå till Arvikafestivalen, när man presenterade att det skulle släppas ett nytt band i dagarna 7 trodde jag nog på mer än svenska mellanakter och något okänt utländskt namn. Inte nödvändigtvis för att banden är dåliga, utan snarare för att känslan över Arvikas artistsläpp ända sedan Depeche Mode blev klara (med undantag för Thåström, bob hund och Bloody Betroots) har varit "njae, vafan".

En del påpekar i olika forum att festivalen antagligen bränt hela sin budget dom har i vanliga fall till headliners på DM, vilket jag inte trott en sekund på...fram till nu då jag själv börjat tveka.
Kan det verkligen vara så att man förlitar sig så mycket på en enskild bokning (en helvetes fet bokning i och för sig, men ändå) ?. Fortsättning följer och det finns många band kvar att släppa så än ska man inte ropa buhu!


En annan nyhet i veckans festivalsverige som inte undgått någon är att Sonisphere, den turnerande festivalen med Metallica som största dragplåster gör ett stopp i Sverige, i Hultsfred, en vecka efter Hultsfredsfestivalen, på samma festivalområde. Är det bara i mina öron klockorna inte klingar rent?
Det här är säkert bra som fan för Rockparty som kulturförening, det är bra för Hultsfred som musikstad på kartan. Men är det verkligen bra för Hultsfredsfestivalen att självmant konkurera med sig själv? Antagligen är det inte så festivalen ser på saken, men jag kan inte låta bli att tänka tanken.


Det har ju skett bra saker också i veckan, några festivaler har lyckats kamma hem lite artister som inte kommer spela någon annanstans i sommar.

- Metaltown. Göteborg, sveriges metalmekka med Metaltown i spetsen lyckades boka Slipknot som enda svensk festival i sommar.

- Peace & Love. Dalmasarna i Borlänge får finbesök av Pete Doherty som släpper sin solodebut snart.

- Sweden Rock. SRF bokade in Twisted Sisters som enda svensk festival.

- Putte i Parken. Festivalen som fick en grym start förra sommaren har försäkrat sig om att dom är de enda som får se Looptroop Rockers på svensk mark i sommar.

I måndags släppte Sveriges kanske bästa festival, Midsommarfestivalen tre band i form av City, Trasig och Kavalleriet. Fler små mysiga band till en liten mysig festival alltså, som förövrigt var den största överaskning för egen del förra sommaren.

Roskildes stora maskineri har börjat rulla igång och den här veckan kom inte mindre än två nya bandsläpp som innehöll bland annat Cancer Bats, Amon Amarth, Deichkind och Dungen.
Nya band bekräftas hela tiden meddelar festivalen, bådar gott för framtiden.

Bäst just nu är ändå att bob hund ser ut att komma till varenda tillställning som äger rum i Skandinavien i sommar, så jävla fint!

Till sist, på tisdag släpper Hultsfred band.
Och snälla, inget mer ointressant svenskt nu som spelar på en stadsfestival nära dig, eller ännu värre, nära mig år ut och år in.
På tisdag vill jag se att How I Became The Bomb, The Polyphonic Spree samt Erykah Badu finns med, åtminstonde.

JAN BJÖRKANDER


Är det något du tycker borde vara med i veckokrönikan som du antar att vi kommer missa så får du mer än gärna skicka ett mail till crew@festivalinfo.se. Eller ännu bättre, skicka en helt egen veckokrönika så kanske vi tar med den, detta helst innan fredag varje vecka.

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas