Festival (och kossor i hagar)

Känns kanske lite dumt eller rentutav onödigt att på en sida som festivalinfo blogga om att det är bra med festival. Jag antar att besökare på denna sida redan har blivit övertygade och för länge sedan gått med den ljusa sidan av kraften. Men när längtan efter en trevlig festivalsommar och en eventuell biljett till Roskilde samt ett besök (det första besöket dessutom) på Emmaboda, när den längtan är så stor är det inte annat än rätt att åtminstone ha ett inlägg ang. just festivaler.

Vad är det som är så fantastiskt med festival då, om man går in på djupet det vill säga?

1. Friheten: Friheten tycker jag är central i det hela. Att man vaknar när man vill lägger sig när man vill kan vara så otroligt skönt. Det är i princip den enda verkliga pausen ifrån den smärtsamt monotona vardagen annars upplevd inom samhällets ramar. Just precis så är det. Festival äger rum utanför samhällets ramar. Eller kanske inte, kanske utspelar det sig i en sorts frizon, Pax så att säga, i samhällets ramar. Vi är som kossor i en hage på en ekologisk gård som får ströva fritt. Det är som någon perfekt anarki, sådan som Noam Chomsky aldrig ens skull våga drömma om.

2. Stämningen: Glädjen, vänligheten och faktumet att så pass många olika människor är samlade på ett och samma ställe med en enorm frihet och att alla funkar otroligt bra tillsammans. Alla rasister eller vem som helst som är ens det lilla tveksam till att mångkulturella samhällen kan fungera borde ta sig en titt på en av de större festivalerna. Att man sitter på sin egentligen ganska osköna brassestol med ett flak billig fesljumen öl framför sig med sina kampinggrannars stolar i en ring runt detta flak och en bandare eller gitarr och sjunger och skrattar och mår så otroligt bra. Att man aldrig förr har träffat dessa kampingkompisar och så ohämmat (kanske tack vare en del ”influenser”) socialiserar sig med så främmande människor är ju galet trevligt.

3. Banden: Musiken… behöver man ens förklara allt bra och trevlig musik gör med ens kropp och själ? Den dära känslan när man står framför ett band vars skiva man lyssnat på tills blodet rinner ur öronen (nästan), den är helt obeskrivbar. Man hör en låt och alla spärrar släpper, man står med armarna i luften och sjunger med i vartenda ord och har man plats så drar man några berusade dansliknande steg på marken mellan vers och refräng.

4. Avslappningen: Kanske en del av er som läser som inte håller med mig men låt mig föra min tes till slut innan ni beslutar er om att ja är helt felaktig i mitt påstående. Flera av mina kompisar brukar säga att Roskilde är lagom många dar, att man blir för trött om det vore mer. Ja är alltid den enda som inte håller med om det. Festival är en sån utomordentlig tillflykt ifrån alla omvärldens problem. Om jag hade fått välja hade jag vart på festival 24/7. Man går och är den man är hur man vill utan hinder och man är den man är med många andra som bara ÄR. Haha nu när ni är förvirrade, efter den meningen kanske ja kan övertala er. När man inte är på festival så har man alla möjliga problem att oroa sig för… hmm ni som kommer ihåg vad som säger i Trainspotting när rentboy förklarar hur livet är utan knark kan applicera dom orden här, ni andra… ja ni får helt enkelt tänka er alla saker som stressar och tär på ert inre och mentala.

Ja det är nog mina anledningar till varför jag måste på festival i sommar… kanske skulle visa detta för mina föräldrar så dom förstår vidden av att gå på festival och hur viktigt det är att man får ett sommarjobb som tillåter spriddledighet så att man kan gå på alla favoritfestivaler.

Over and out. Kram på eder alla! Vackra själar! Ska försöka att hålla det kortare nästa gång… svårt när man skriver om något man gillar så skarpt dock.

Dagens Låt: Animal Collective - We Tigers "Sung Tongs"

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas