Du kan va Pretto!

 


Tvåtusensex års mest utnyttjade och våldtagna ord måste ändå ha varit Pretto (!!!). Överallt, i krönikor, tv-program, på bussen, tåget, runt köksbordet.


 


Alla, och inte minst allt har varit pretto. Människor har kastat skit på  Kents Jocke Berg för att han blivit så pretensiös, och denna skitkastning har sin grund i att människor är för pretto för att acceptera att en annan blivit just de, pretto.


Pretto, överallt.


E-baypretton, vattenpipepretton, poppretton, pandapretton, kulturpretton, I-tunespretton, politiska pretton. Nu finns det en definition av pretto för allt vad en människa står för och inte minst gör.


Ja till och med denna krönika måste vara ett tecken på att begreppet pretto blivit en del av min vardag.


På en förfest berättar en vän för mig att han inte riktigt vet om han gör rätt när han ordnar en ny omgång med melonsmak till vattenpipan. Diskutionen slutar med att vi är eniga om att det är hans vänner till vattenpipepretton i Göteborg som fått honom osäker på om han gjort rätt eller ej. Någon gång hade dom nämligen visat för honom att det endast fanns ett rätt sätt att göra hål i det silvriga foliet.


Konstigt?


Nej!


 


Om man slår upp ordet ”Pretensiös” i den svenska ordboken står det anspråksfull, krävande.


Nu kanske det inte är just vad många syftar på när dom kallar någon pretto.


Men visst är det så att någon som är pretto också är krävande. Att ett pretto är en han eller hon som är svår att handskas med, just för att denne person gärna och inte minst medvetet väljer att vara svår.


Just på den kulturella scenen visar sig detta inom sitt rätta ess.


Här ska du helst vara så svår att du inte ens förstått att den skiva du just köpt på e-bay också finns på Åhlens. Till och med billigare om man räknar med den frakt som du nu stolt berättar att du betalat för att få skivan hemskickad från USA. När någon frågar varför du inte gick på Åhlens och köpte den istället blir det spontana och också självklara svaret ”Men det är jöö inte samma sak ju!”. Som poppretto ska du helst endast ha hört b-sidorna på din favoritartists första EP (120 ex) för att kunna säga att du förstår den djupa meningen i artistens egentliga budskap som den hade innan den blev upptäckt och mördad av det kommersiella samhället.


 


Jag tror att jag är pretto. Annars hade inte denna krönika existerat. Och jag är mycket förväntansfull inför vilket tvåtusensju års ord kommer att bli i min egen tävling.


 


 


 

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas