De bästa bokningarna?


Som ni måste veta vid det här laget kunde Arvika igår bekräfta Depeche Mode till sommarens festival. Jag har ännu inte riktigt förstått vidden av denna bokning som borde framkalla jordskalv, åtminstonde till småland och Hultsfredsfestivalen. Depeche Mode (!!!), ett av världens absolut största band någonsin, kommer till Arvika. En Arvikafestival som för bara 4 år sen inte sålde mer än 11 500 biljetter.
Men i ärlighetens namn. Är det någon festival i Sverige som skulle kunna boka dessa giganter så är det självklart Arvika.
Festivalen med sin långa synthistoria har onekligen ett försprång kontra andra festivaler när det kommer till möjligheterna att boka stora band i denna genre.

Det drev som denna bokning fört med sig för i sin tur mina tankar oavbrutet till frågan:
Vilka är de största bokningarna i festivalsverige de senaste åren?
Jag har min egen lista, den inkluderar endast de konserter jag faktiskt varit på själv de senaste 5 åren.

En Morrissey på Hultsfred 04, tillsammans med ett enormt New Order på Arvika 05 och världens vackraste Björk på Arvika 03 ligger i top. Självklart finns också Hultsfreds monsterbokning från i somras i form av RATM med på listan.
The Mars Volta infinner sig också på listan, då deras spelning på Pampas på Hultsfred 05 är något av det bästa mina ögon och öron skådat. När Desmond Dekker spelade på Augustibuller 2004 var också det helt enormt, legender av den kalibern fanns det inte många av.

Men det största, förutom just bekräftade Depeche Mode är ändå att Hultsfred lyckades boka Pixies till festivalen sommaren 2004. Jag tror inte alla riktigt förstod vidden av vilken enorm bokning det faktiskt var. Och sen vilken konsert det blev, ord är överflödiga, herregud!
Pixies var ett av de ledande banden som drog igång grunge scenen i slutet på 80-talet. Kanske det band som inspirerade Nirvana mest av alla.
Fantastisk bokning.

Självklart hade också Kraftwerk funnits med bland dessa band. Men av någon outgrundlig anledning åkte jag aldrig till Arvika 2004.
Var du där?

Vilka tycker du är de största bokningarna?

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas