Almedal sprider enformad värme i natten.

Releasefest. Almedal ”Från och med nu och 20 dagar framåt” på Storan i Göteborg. 22/3
Almedal sprider enformad värme i natten.
Det är kallt i Göteborg, men på Storan kokar både hjärtan och höfter. Almedal bjuder upp till dans på releasefesten för sitt debutalbum ”Från och med nu och 20 dagar framåt”.

Kön utanför Storan vid avenyn slingrar sig lång, dom är många (till synes unga) som vill in i värmen ikväll. Almedal släpper sin debutskiva och firar detta med buller och bång.
En kväll där pophitsen haglar från Dj-båset, där prickiga klänningar och rutiga tröjar täcker dansgolvet och inte minst en kväll då hjärtan väntar på att få sättas i brand.
Almedal är ett band som känns, även om de mest simpla textraderna ibland kommer från sångaren Adam Joleby´s mun så känns dom. På så sätt är Almedal unika i ett hav fyllt av färgglada fiskar.

Att Göteborg lyckats få fram ännu ett popunder i duon Almedal på den redan så feta popscenen i staden är kanske ingen överaskning. Det är inte heller någon överaskning för någon att Almedal blivit väldigt populära på kort tid, det som däremot överaskar är deras grymma scennärvaro och förmåga att sprida värme.
När bandet går på strax efter midnatt har golvet framför scenen fylts av förväntansfulla människor som sedan länge värmt upp med dans. Stämningen är onekligen på topp och det finns inte en själ som inte ser ut att vara nära himlen.

Bandet inleder med den ganska lugna låten från nya skivan ”Du skulle aldrig flytta till min stad”, som sedan länkas ihop med den dansanta ”250 dagar” som finns med på deras förra EP från 2006 ”Och utan en massa skit”. Det är roligt och lekfullt på ett sätt som inte känns överdrivet, men på något vis tar euforin slut efter de två första låtarna. Efter ytterligare några låtar börjar vissa brister i bandets musik märkas tydligt, enformigheten är tråkigt nog väldigt påtaglig och konserten växer sig inte mycket större. Utan blir snarare en väntan på att dom ska spela ”Och alla platserna”. När bandet framför låten, deras näst sista för kvällen kan jag ändå ha överseende med bristande variation i övriga setet. ”Och alla platserna” är en så bra låt att den kommer vara en klassiker i svensk pophistoria innan sommaren ens börjat, och live gör den sig till och med än bättre.
Det blir ett extranummer i form av ”Inte en gång till”, en sista låt som värdigt får avsluta kvällen.

Det som räddar bandet i stort är den otroliga scennärvaron, det sprudlar glädje från Storans scen ikväll och varje litet ord känns som det enda sanna vid just det tillfälle det framförs.
Materialet från nya skivan är ok, lite mer än ok på vissa håll och lite mindre på andra.
Men Almedal är fortfarande en färgklick som lyser upp och dom kommer nog inte slockna på ett bra tag. När jag går hem i natten är det med lungor fyllda av välbehag. Det känns inte lika kallt längre.

+ Euforiska popsjälar och Almedal blir väldigt fint tillsammans.
- Storans bisarrt dyra öl och enformigheten.

Låtlista:

Du skulle aldrig flytta till min stad + 250 dagar
Krokusvägen
Aldrig ses igen
"A"
Första måndagen i mars
Snön faller tidigt i år
Hur hamnade jag här
Ett oskrivet brev
Och alla platserna

Extra:
Inte en gång till







 

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas