20 år av musikmedier

Vinylskivan är långt ifrån död. Åtminstone på klubbar, i vissa musikgenrer (jag väntar spänt på att scratch-artister ska börja infiltrera musikhögskolorna) och för musiknördar, men det är trots allt länge sedan LP var standardformatet i gemene mans hem. Ändå minns jag hur jag i begynnelsen lyssnade på barnskivor på vår gamla vinylspelare - jag måste inse att jag är strax över två decennier gammal. CD-skivan är nästan jämngammal med mig.

Jag minns min första Walkman och de hafsverk till blandband jag åstadkom, på den tiden då bergsprängare med CD-spelare inte ens fanns i min begreppsvärld (när jag ett halvt decennium senare skaffade en Minidisc-spelare, var det som att en helt ny värld öppnats). Vi hade ganska tidigt en dator, och jag brukade spela in låtar från radio i den primitiva ljudinspelaren i Windows 3.11, med mikrofonen tryckt mot radions högtalare. Sent omsider köpte jag en microstereo - som för övrigt nyligen blivit pensionerad.

Om jag minns rätt, laddade jag ner min första mp3-fil 1998. Då fanns de att få tag på på vanliga hemsidor - detta var innan Napsters genombrott. Samma år imponerades jag av Beastie Boys hemsida, där nya singeln "Intergalactic" strömmades i sin helhet. Deras Grand Royal Radio var för övrigt den första radiostationen jag lyssnade på på Internet. Tekniken var ny och ganska hackig. När jag först fick "bredband" (samma mesiga 0,5 Mbit jag fortfarande dras med), blev min lilla hårddisk överfull av musik inom loppet av några timmar. Den tillfälliga lösningen var att FTP:a över låtarna till en bekants dator som hade en sån där nymodighet till CD-brännare.

Under min livstid har det alltså hunnit hända oerhört mycket, och ändå är jag inte särskilt gammal. Det känns märkligt men ganska roande att jag i vissa avseenden kan ses som en gubbe i de yngre generationens ögon. Jag är mycket nyfiken på var musikteknologin är om 20 år. Det kommer en tid då "iPod" låter hopplöst stenålders, eller är en eftertraktad vintage-pryl på eBay. Eller förresten, eBay? Var det en sån där "sajt"?

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas