Digital produktutveckling – spännande för alla branscher

Arbetar du redan med digital produktutveckling – eller funderar du på om detta kan vara en viktig del i din företagsplanering? Det kan bli en mycket viktig del! Digital produktutveckling är en horisontell företeelse som löper över alla branscher – det ger ytterligare en dimension till hur man kan profilera sina produkter och integrera användaren i tidigt skede.

Utveckla digitalt

UX – User Experience Design har stor betydelse för produktens slutliga framgång. UX är en evidensbaserad process där de mänskliga användarna interagerar med produkterna. Hur man arbetar med UX styrs av dataanalyser och testresultat för att resultatet ska bli så kundanpassat som möjligt. Man kan säga att detta är en behovsdriven utvecklingsprocess.

Att designa produkter digitalt är en konstart. Produkterna behöver vara skalbara så att de är hållbara på lång sikt, det är en spännande produktresa som ofta leder till framgång. Det har naturligtvis betydelse att man arbetar med en skicklig partner inom digital produktutveckling och det finns flera bolag som kan hjälpa till med detta. En potentiell partner som står ut från mängden är Prototyp.se som både har en funktionell sajt och mycket professionella designers. Prototyp är innovativa och experimenterar gärna med ny teknik och nya processer, därför har kan de med lätthet anpassa sig till kundens behov oavsett om det gäller en färdig produkt eller tidiga konceptprodukter.

Kickstarta med prototyp.se

Prototyp har bred kunskap och är duktiga på kodning. Det kan vara en god investering i din tid att kontakta dem, de utvecklar bland annat appar, proof-of concept-robotar och gränssnitt. De ger också ett utmärkt stöd samt rådgivning till upplägg för tester av produktidéer och nya affärsidéer där du kan skapa MVP:er (Minimum Viable Products). Denna MVP-metodik leder till lägre kostnader samt lägre risk.

Gränssnittsutveckling är nödvändigt och intressant. Det är här användaren på ett enkelt sätt ska kunna använda tekniken och erhålla de funktioner som man behöver. Digitala tjänster, oavsett vilka de är, behöver göras användarvänliga. På prototyp.se finns tvärdisciplinära team som arbetar tillsammans i etablerade processer för att uppnå högsta grad av tillgänglighet för användaren. En tjänst som också erbjuds, och är väldigt funktionell, är teknisk due diligence där du kan få en utvärdering av den tekniska arkitekturen, processerna och ditt team – mycket användbart för den som vill göra resultat.

Att sätta ljud till bild

Att skapa ljud till bild är inte alltid så lätt. Det man bör tänka på, till att börja med, är att inte använda ljud som är skyddat enligt upphovsrättslagen. Om man ändå skulle få för sig att använda skyddat innehåll så kan man råka ut för dryga böter om det upptäcks. Mer om upphovsrättslagen kan du hitta här.

Teman

Sedan måste man fundera ut vad det är för tema man har i filmen, även det måste anpassas. Är det naturfilm man jobbar med så kanske man inte ska använda sig av techno eller metal, utan ljudet som naturen ger kanske räcker? Om det är ett barnkalas man ska göra en film om så kanske man inte ska använda klassisk musik etc.

Att skapa eget ljud till sin film är ett roligt sätt att utforska sin kreativitet. För att kunna göra det är det bra att använda sig av ett ljudprogram som är speciellt utformat för att kunna skapa riktig musik. De flesta företag har demoversioner av sina ljudprogram så man kan testa på produkten innan man bestämmer sig. Ett annat sätt är också att köpa extern utrustning som till exempel kan vara en diktafon.

Det finns andra vägar

Om de skulle vara så att man känner sig osäker på hur man ska gå till väga så finns det företag runt om i landet som mer än gärna hjälper dig att göra din inspelning från manus till färdig film. Ska man ha sång och musik i sin film så kan man söka efter lokala artister eller band som kan hjälpa en i processen.

Sedan var det det här med budget. Att göra en film kan vara riktigt kostsamt. Ska du exempelvis göra en storfilm som ska visas på biografer så vore det bra att försöka hitta sponsorer som kan täcka en del av kostnaderna genom ett reklamutbyte.

Det är alltså inte bara att göra utan man måste tänka in i minsta lilla detalj för att projektet ska bli perfekt. Ljud är A och O i en film.

Dags att designa en logga – Detta ska du tänka på!

Loggor är något som majoriteten av alla myndigheter, organisationer och företag väljer att använda sig av. Med en logga blir det enklare att marknadsföra sin verksamhet och det blir också lättare för människor att känna igen. Vissa loggor är flera hundra år gamla och har aldrig ändrats genom årens lopp, men de flesta är troligtvis ganska nya och det är heller inte ovanligt att man byter ut den gamla loggan mot en ny, t.ex. om företaget expanderar eller byter ägare.

Att designa en logga på egen hand kan vara ganska svårt och därför väljer många att ta till professionell hjälp. Det finns många saker som man bör tänka på för att loggan ska bli riktigt bra. Ett exempel är storleken. Loggan ska kunna fungera både som stor och liten beroende på var den ska sitta. Här nedan kommer vi att lista några riktigt bra knep som du bör ha i åtanke när du ska designa din logga. Om du vill att det ska gå så smärtfritt som möjligt rekommenderar vi att testa logotyp design för företag online! Det är snabbt, enkelt och pricksäkert.

Bästa tipsen när du ska designa en logga

Vad är det då som man ska tänka på och är det många saker att hålla reda på samtidigt? Ja, kanske, men med hjälp av vår lista blir det åtminstone lite enklare.

  • Se till att du använder dig av ett bra och professionellt program online
  • Undvik att använda fler än två olika typsnitt för att det inte ska se rörigt ut
  • Se till att texten är läsbar och inte för liten. Testa olika storlekar för att se vad som blir bäst
  • Loggan ska kunna fungera lika bra på ljusa som på mörka bakgrunder
  • Använd dig inte av fotografier
  • Tänk utanför boxen och försök att inte följa trender eller kopiera andra loggor
  • Loggan bör sända ett budskap som kan förstås av alla
  • Se till att färgkombinationen är bra och att du inte använder dig av fler än 2-3 färger
  • Undvik övertoningar

Många av dessa punkter kan kännas väldigt självklara för den som arbetar med grafik och design av loggor, men om man är ny inom ämnet är det bra att ha lite extra stöd. Även för den mest erfarne kan det vara lätt att missa viktiga saker som annars är uppenbara, t.ex. för att man arbetar under stor press och stress.

Välj en logga som du gillar

Att byta logga hela tiden är inte att rekommendera. Att göra det någon gång ibland är dock helt okej, men om du ändrar för ofta kommer loggan aldrig att få en så stor koppling till din verksamhet som du troligtvis vill att den ska ha. Se därför till att du väljer eller skapar en logga som du verkligen trivs med och som du vill använda dig av länge.

För ut ditt budskap med film

Nu för tiden behöver det varken vara dyrt eller komplicerat att skapa en egen film. Ta vara på alla möjligheter som finns, då det gör det enklare för dig att få fram budskap av olika slag.

Varför film?

Att föra fram ett budskap med rörliga bilder skapar bättre förutsättningar att nå ut med ett budskap. Anledningen är att det är enklare att förstå och ta till sig budskapet. Fler budskap kan även knölas in i en film jämfört med enbart ljud eller text. En film är helt enkelt mångfacetterad jämfört med andra sätt att föra fram ett budskap på. Det skapar stora möjligheter för dig som vill visa upp en produkt eller tjänst. Tack vare enkelheten för publiken att ta till sig budskapet på ett djupare plan, ökar chanserna att det ska bidra till fler kunder.

Olika sätt att skapa film

Det finns mängder av sätt att skapa filmer på. Eftersom nästan alla har en kamera i sin mobiltelefon, kan alla potentiellt sett bli regissörer. Men man kan även skapa digitala eller animerade filmer i datorn. Vill man göra en professionell film kan man vända sig till exempelvis produktionsbolag i Stockholm som kan ta fram en film för ändamålet. Vilket sätt som passar bäst är väldigt individuellt och har man tillgång till egen drönare är det ytterligare ett sätt att skapa egen film på.

Vad får filmen kosta?

Ens budget är oftast det som avgör när det kommer till hur man ska skapa en film. Att göra sin egen film är så klart det billigaste alternativet, men då blir filmen amatörmässigt gjord, vilket inte alltid går hem hos publiken. Vill man ha en professionellt utförd film är det produktionsbolag man ska vända sig till. Det kan vara en investering om man har ett specifikt syfte med filmen och vill ha ett garanterat bra resultat.

Ljud och bild i kontorsmiljö

Ljud påverkar oss på många sätt och inverkar både på vår produktivitet och vårt välmående. En arbetsplats som erbjuder en balanserad nivå av ljud kommer att gynna både personal samt egna företagare. Andra viktiga faktorer som påverkar både trivsel och produktivitet är bild, ljus, färg, temperatur och form. Att arbeta på en vackert inredd arbetsplats är en viktig del för att kunna trivas medan en dålig miljö oundvikligen kommer att ge sämre prestation.

Ett kontor som är fyllt av störande ljud kommer inte att ge bra resultat. När personer som arbetar i en miljö fylld av ljud känner ett akut behov att dämpa dessa ljudstörningar för att kunna återfå sin koncentration behöver man vidta åtgärder. Att sitta på ett kontor, hemma eller i en lokal, där man behöver använda hörlurar för att kunna arbeta är inte en bra arbetsmiljö. Vanliga ljud som är störande är exempelvis prat i mobiltelefonen och prat människor emellan. Det kan också vara ljud och buller utifrån som stör. Störande ljud kan bli mer störande om bakgrundsljudet är för lågt, vilket innebär att kontoret är för tyst. Forskning har visat att det kan ta upp till minst femton minuter för en person att återfå koncentrationen efter att ha blivit störd. Att försöka hitta en tyst och lugn plats någonstans, som en bänk i trädgården eller en park, för att kunna arbeta är inte heller en bra lösning.

Att ha kontor hemma har många fördelar men skapar också många problem. Visst är det skönt att inte behöva jäkta iväg i morgontrafiken till ett kontor. Däremot finns det stor risk att störningsmoment och distraktioner skapar problem med att kunna koncentrera sig på sitt arbete. Ett annat problem är att ett hem är inte professionellt designat för att ge en ultimat arbetsmiljö. Det finns idag kontor i Stockholm att hyra för en rimlig kostnad. Lokalpriserna varierar givetvis mellan kontorslokaler som är belägna innanför tullarna eller utanför. Fördelen med att hyra sin kontorslokal är att man kan eliminera störningsmoment och att lokalerna vanligtvis är designade och inredda för att ge en bra professionell arbetsmiljö.

När vi hör ordet buller tänker vi vanligen på höga störande ljud som kan skada hörseln men buller kan också var svagare ljud som stör. Problemet med buller är negativ påverkan på vår prestationsförmåga. I de öppna kontorslandskapen som finns idag kan det ibland förekomma olika typer av störande ljud. Många som arbetar i denna typ av kontorsmiljö anser sig vara besvärade av ljudmiljön. Dessa störande ljud är vanligtvis skapade av högljudda kopieringsmaskiner, kollegor som talar på mobilen eller med andra kollegor. För de allra flesta är det mycket svårt att stänga ute konversationer från andra. Detta kallas passivt lyssnande och skapar koncentrationsproblem. Konstanta störningsmoment och avbrott i ens arbete är en stor påfrestning men kan undvikas.

Hög elräkning och skärmtid – ett samband?

Nu för tiden tillbringar folk väldigt mycket tid framför en skärm från morgon till kväll. Antingen sitter man framför datorn, tv:n, mobilen eller alla samtidigt. Kan det finnas ett samband mellan en för hög elräkning och mycket skärmtid? Och hur kan man spara energi när man har så mycket skärmtid?

Skärmtid – boven till en skenande elräkning?

Upplever du att elräkningen är alldeles för hög så finns det en hel del du kan göra åt det. Du kanske misstänker att det är alla skärmar som drar mest, eftersom att det är dem man ofta antar ska dra mest. Faktum är att de elektroniska prylarna idag drar väldigt lite ström. Däremot finns det så klart undantag, då en kraftfull speldator drar mycket mer än en enkel liten PC. Om din elräkning är för hög och du inte har en stor speldator igång dygnet runt, så kan den stora strömförbrukningen lika gärna komma någon annanstans ifrån.

Sänk elräkningen

För att sänka din elräkning kan du aktivt tänka på hur du använder elen hemma. Använd bara en enhet i taget och låt inte mobiltelefonen eller datorn ligga på laddning hela natten. Utöver det kan du även se över hur andra eldrivna saker används. Är kylskåpet onödigt kallt? Kan lamporna bytas ut till energilampor? Står golvvärmen på i onödan? Kanske kan du till och med ta till drastiska åtgärder genom att byta elbolag eller slänga ut frysen om du ändå aldrig lyckas fylla den. Att minska sin skärmtid kan också vara ett nödvändigt ont för att komma tillrätta med en alldeles för hög elräkning. Det skadar inte att försöka komma bort från skärmen några timmar extra varje dag. Studier har visat att för mycket skärmtid är dåligt för sömnen och att man får en allmänt bättre hälsa av att hitta intressen bortom skärmen.

Bästa redigeringsapparna för bilder

Visst skulle det vara härligt om man lyckades med precis varenda bild som man tog med mobilen? Att varje bild blev en så kallad proffsbild som inte behövde redigeras det minsta. Skönt hade det naturligtvis varit, men sanningen ser oftast annorlunda ut, även för den som är professionell fotograf.

Med den teknik vi har idag finns det nästan ingenting som du inte kan göra på din smartphone och det betyder att du även kommer ha möjlighet att redigera och ändra bilder om du önskar. Det finns mängder med olika applikationer som du kan använda dig av och där ett flertal faktiskt är helt kostnadsfria. Genom fotoredigeringsappar kan du få till de där perfekta bilderna på bara några minuter och sedan skriva ut dem med högkvalitativt skrivarpapper för att sätta i ram. Här listar vi vilka som regerar just nu!

VSCO

VSCO är en nedladdningsbar applikation till mobiltelefonen som lämpar sig riktigt bra för nybörjare. I appen kommer du bland annat att hitta olika funktioner, men du hittar också ett flertal filter som kan framhäva eller dämpa färgerna i en bild. Appen är enkel att använda sig av och fungerar på både telefon och surfplatta.

Snapseed

Snapseed är en applikation som är skapad av Google själv och vi kan säga att den verkligen lever upp till förväntningarna av en bra redigerare. Eftersom appen kan anses klurig att förstå sig på är den inte det bästa alternativet för nybörjaren, om du inte är väldigt ihärdig att lära dig den det vill säga. Lyckas du dock få kläm på den kan vi garantera att du kommer bli stormförtjust. Ta bort detaljer som förstör bilden, dra in eller dra ut, skärp bort eller lägg på filter.

A color story

Älskar du allt som har med färger att göra så är “A color story” den bästa applikationen för dig. Med hjälp av alla de filter, redigeringsverktyg och funktioner som finns kan du få alla dina bilder att sticka ut lite extra mycket. Välj mellan att ljusa upp, förstärka, göra färgerna mörkare eller byta färger helt. Allt är möjligt!

Olika slags bildskärmar

I det här inlägget kan du läsa om de vanligaste typerna av skärmtekniker som används i bland annat TV-apparater, datorer och mobiltelefoner.

LCD

Förkortningen LCD står för “Liquid Crystal Display”. Det är en teknik som använder sig av flytande kristaller för att generera bilder. Tekniskt sett är det inte kristallerna själva som genererar ljuset, istället krävs det att de blir belysta bakifrån. LCD-skärmar används både i mobiltelefoner, TV-apparater och för dataskärmar. Om du behöver reservdelar till din mobilskärm kan du besöka teknikdelar.se, de säljer skärmdelar och mycket annat som kan behövas om din mobil behöver en upprustning.

Plasmaskärmar

Plasmaskärmar används till TV-apparater som är större än 34 tum. För att generera bilder används en teknik bestående av elektroder och gaser. Gaserna är i sammanhanget det som kallas för själva plasman. Elektroderna tar emot ström som urladdas i gasen vilket leder till en så kallad plasma-urladdning som avger ultraviolett ljus. Det ultravioletta ljuset reagerar i sin tur med en fosforbeläggning som finns i skärmen som avger färger som vi kan uppfatta. Fördelarna med plasmaskärmar inkluderar att de kan göras väldigt stora med hög upplösning. En av nackdelarna är att de drar väldigt mycket ström jämfört med exempelvis LCD.

OLED

OLED står för “Organic light-emitting diode”. Det är en teknik som bygger på organiska kolföreningar. När elektriska laddningar går genom materialet i en OLED-skärm genereras ljus när negativa och positiva laddningar slås samman. Det är dock en teknik som används mer och mer sällan nuförtiden i hemelektronik. Dels för att den är strömkrävande samtidigt som upplösningen inte är särskilt hög.

Ljud och bild i mobiltelefoner

I dag har i stort sett alla mobiltelefon och såväl skärmar som ljud blir bättre och bättre. Numera kan ljudet i en modern mobiltelefon ofta jämställas med en mindre tv-apparat. Även skärmarna får fler inställningar och man kan få bilden att se ut i stort sett hur man vill. Men hur viktigt är skärm och ljud i en telefon och vilka nackdelar medför det?

Viktigt med fungerande skärm

En sak som för de allra flesta ofta är otroligt viktigt när de ska köpa begagnade iphones eller telefoner överlag är att skärmen fungerar och att den inte har massor av sprickor eller repor. Om skärmen inte fungerar är den ofta dyr att byta och telefonen kan bli helt obrukbar. Även skärmens storlek är något som för många spelar en stor roll. Den som har ett synfel kan ha svårt att se vad som står på en mindre skärm och dessutom kan det vara krångligt även för yngre personer som vill spela olika typer av spel.

Nackdelar med knapplösa telefoner

De flesta mobiltelefoner som finns i dag är knapplösa. Det betyder att de har få eller inga knappar alls. I vissa fall finns det kanske bara en knapp för att starta telefonen. Allt annat styrs helt enkelt via skärmen. För personer som har någon synskada är det här en stor nackdel eftersom att de inte kan känna var knapparna sitter när de till exempel skriver SMS. Många telefontillverkare har lagt in röststyrning och uppläsning av det som skrivs men då krävs det såklart att den som skriver meddelandet vill dela med sig av vad som står. En annan nackdel med knapplösa telefoner är att de ofta blir känsligare. En telefon med knappar kan man enkelt stänga av, sänka ljudet på och liknande genom att trycka på knapparna. Finns ingen knapp blir det genast svårare om skärmen hänger sig.

Höga ljud och hörselskador

Fenomenet hörselskador är inget nytt men under senare år har de blivit allt vanligare. Det beror bland annat på att ljudet i telefonerna har blivit bättre. I dag kan man få musiken i en telefon att ljuda på en mycket hög volym och kombineras det men lång tids lyssnande samt hörlurar som sitter inne i öronen kan en extrem ljudnivå skapas. Saker som tinnitus sjunker längre ner i åldrarna och det är en sak man sedan lider av under resten av livet.

Skärmljus och sömn

Man kan inte heller bortse från att det så kallade blå ljuset som kommer från skärmar också kan vara skadligt för sömnen. Allt fler upplever sömnlöshet och i många fall kan det härledas till att personen tittar på sin telefon strax innan man ska sova. Det blå ljuset väcker aktivitet i hjärnan och sedan ligger man vaken tills man får ro igen.

Ljud och bild hör ihop

När man tittar på tv eller ser på Netflix via datorn är det viktigt att ljud och bild hör ihop på ett enhetligt sätt. Om ljudet buggar så blir upplevelsen sämre, precis som när bildskärmen flimrar.

Vad är ljud?

Ljud är vågrörelser som beror på tryckskillnader i luften. Ljudet man hör i en

dator är producerat av kretskortets bearbetning samt förstärkare och högtalare som är inbyggda. Företaget Verisure har ett hemlarm som sitter i en larmenhet vars funktion är att aktiveras vid tecken på rörelse när hemmet är låst och tomt. En dator kan ha olika många högtalare, i en laptop sitter alla integrerade i ett stycke, medan det på en stationär dator oftast är skärmen som är utrustad med högtalare.

Vad är bild?

Bilder är projektioner som skapats genom kameror och sedan framkallats eller i det här fallet digitalt överförts till en server. Bilderna dyker upp på skärmen i olika pixlar. Bilder som sammanfaller med varandra och bildar en rörlig sekvens kallas för videos.

Vem producerar ljud och bild?

I stort sett vem som helst som har en inspelningsfunktion på sin mobil och dator kan åstadkomma ljud och bild som kan visas för andra. Idag finns många tjänster där man kan visa sina verk, såsom YouTube, Pinterest, iStock, Spotify och så vidare. Att utan någons medgivande påstå sig vara upphovsman till ett verk och publicera det är olagligt, man kan åtalas för såväl urkundsförfalskning som brott mot upphovsrättslagen.

Sedan finns stora bolag såsom Metro-Goldwyn-Mayer, Paramount, Universal och Disney med flera som släpper åtskilliga filmer och musikvideos varje år för miljardbelopp. Konkurrensen är stenhård eftersom underhållning är något som människor alltid har och kommer sukta efter.

De som tillverkar enheter som gör det möjligt för konsumenterna att titta på, är teknikjättar såsom Apple, Sony, Samsung, LG, ASUS för att bara nämna några.

Vem kan serva och reparera bildskärmar?

I normalfallen så gäller garantin under ett antal år, och så länge man inte medvetet haft sönder den så är de villiga att ta emot och se om det går att reparera felet. I Sverige handlar det om exempelvis Elgiganten, Netonnet, Mediamarkt med flera. Mindre elektronikbutiker finns också, kolla upp vilka som finns i ditt område. Om du inte är insatt så rekommenderas det att låta någon annan sköta allt åt dig. Risken är annars stor att du förvärrar problemet.

Vem kan serva och reparera ljudenheter?

Även här är det bäst att vända sig till stället man köpte enheten på. Ibland kan även ljudtekniker som är anställda lite varstans vara villiga att lösa problemen åt dig.

Det finns ljudenheter och bildskärmar för alla, genom att jämföra alternativen som återfinns på marknaden kan du hitta den bästa lösningen för dig och din familj!