Way Out West 2007 – betraktelser kring en parkfestival

Way Out West är en tvådagarsfestival som enligt många proffstyckare och flertalet besökare jag pratat med ”bara måste återkomma nästa år”. Det kan man förstå eftersom stadsfestivalerna ökat väldigt mycket de senaste åren, se bara på Peace & Love och Hultsfreds rockad i år. I just det fallet är det nog aningen självförstärkande då många vill åka på den största och populäraste festivalen, vilket ingen har en aning om på förhand.
Way Out West liknar här Peace & Love i och med positivare bild bland både besökarna och media, där stackars Hultsfred fick mycket skäll för sin höjning av biljettpriset.
Även på bokningsfronten har Way Out West imponerat med en lista på nästan enbart attraktiva artister, dessutom verkar mixen ha fallit väl ut och områdena framför scenerna var alltid fulla oavsett spelning.


Det första man såg när man närmade sig området var en gigantisk kö, eftersom vi hämtat ut våra armband dagen innan behövde man inte bry sig om att köa utan gick direkt mot visiteringen. Sedan syntes en vägg av paraplyer hängandes på stängslet till entrén, tydligen fick man inte ta med sig paraply in även fast det var många som hade det när man väl kom in på området.


Festivalområdet består av en rätt stor tältscen och två större utomhusscener. Ganska många öltält och få ställen med mat. Det fanns också uttagsautomater för att ta ut kontanter då det sällan går att betala med kort på festivalområden. Kön för att hämta ut pengar var konstant mycket lång och efter 15 minuter hade den inte rört sig mycket vilket motiverade att hämta ut pengar utanför området.


På plats fanns de obligatoriska tälten med företag som vill associera sig med festivalen eller visa upp sig för festivalbesökarna. De som verkar ha lyckats i detta avseende var Metro, och Telias tält som delade utrymme med Virtual Grand Prix som är ett bilspel för 6 personer.
Några som konstant verkar ha oflyt är SJ (Statens Järnvägar) som vill få ungdomar att jobba som lokförare. Deras tält har varit så gott som tomt på de 3 festivalerna jag sett dem i Sverige i år.


När man lyssnar på konserter får man lägga sig till med ett lite mer förlåtande sinnelag på grund av att merparten av sångarna i verkligheten egentligen inte alls kan sjunga. Det finns ett fåtal undantag från denna regel och jag skulle personligen hellre se att artisterna besökte sångpedagoger istället för att träna så mycket på dans eller jobba på sina varumärken.


Det blåste och regnade stundtals ganska mycket. Exempelvis satt ett högt stängslet löst precis bredvid scenen där Juliette & The Licks skulle spela inom 20 minuter, en vindpust senare låg det stora tunga stängslet mot kravallstaketet. Tur att det föll när ingen var där – annars hade det nog blivit många skadade i och med att det skulle träffat i huvudhöjd.
Funktionärerna och vakterna var allihop väldigt trevliga och hjälpsamma, inget bråk vad jag såg eller hörde talas om. Man blir bara så lycklig när det kommer fram en vakt i blåsten och undrar om jag vill ha hans regnponcho och kommenterar ”Jag har nog lättare att få tag på en när det börjar regna”. Vänlig snubbe som nog såg all kamerautrustning jag kånkade runt på.


Intressant grej jag läste i kommentarerna på GP:s webbplats, skrivet av signaturen Sandra:
” Sen var det dåligt informerat att det endast var lättöl som såldes ute på området. 2 av mina vänner fick sparken från sitt jobb i ett av dessa tält för att de börjar informera om alkoholhalten!”.
Har för mig att det stod Fatöl 30 kronor på deras skyltar.


Festivalen kändes lyckad och kommer säkert bli ännu bättre nästa år när arrangören utvärderat helheten.


Förbättringspotential

  • Pant på muggar, bestick etc så blir det inte så skräpigt på området.
  • Större område så allt kan vara lite större och få plats med mer av allt.
  • Matställena var alldeles för få och ganska enahanda i utbudet.
  • Fler toaletter, nu var det 25 meter kö även till handikapptoaletterna.
  • Bättre jobb om väsentlig information – exempelvis om man får ta med sig paraply in, rapporterat strul kring ”stillbildskameror” som godkändes enligt webbplatsen men inte av vakterna och fixa A- & B-fotopass för fotografer så man vet om det ens är värt att åka.
  • Fixa så ljudet inte stör mellan samtidiga spelningar.

Behåll för guds skull paraply-förbudet nästa år så hela publiken ser scenerna!


Bilder från Way Out West

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas