Tankar kring festivalernas bokningar

Aldrig förr har det nog varit sån hysteri kring alla festivalernas artistsläpp som det är just nu. Det kritiseras till höger och vänster och den skara människor som är nöjd blir direkt kvävd av alla negativa personer. Hultsfredsfestivalen har förmodligen fått ta mycket kritik för sitt första släpp i och med att folk förväntar sig att de skall bräcka förra årets lineup med första bandsläppet. Läser man vad folk skriver så verkar de tro att hela festivalern redan är körd efter 16 släppta band.....men vänta nu...just det ja...det skall ju bara bokas strax över 120 band till.....har folk missat detta måntro?


Angående Sweden rock festival förstår jag folks klagande. Det är skyhöga biljettpriser och lineupen hittils är nog den sämsta på hela 2000-talet. Om inte det bokas någon riktigt trevlig akt som sista headliner tror jag att det kan få mer eller mindre katastrofala följder, om det inte är så att deras varumärke är så pass starkt att folk bokar bara för att det är Sweden rock.....men ack vad tomt det kan bli på festivalområdet....


Vi har märkt dels en ökning i sålda resor i år jämfört med tidigare år...MEN en ordentlig minskning av sålda resor till SVENSKA festivaler. Det bokas extremt mycket resor till festivalerna nere i Tyskland. Och det förstår jag, för banden på de utländska festivalerna spelar än så länge i en HELT annan division än här uppe i norden. tag bara Rock am ring som exempel. Depeche mode, metallica, Tool, Franz ferdinand, Deftones och så vidare....en line up som innehåller band som svenska festivaler knappt skulle drömma om att boka.


Jag tror att Skandinaverna får passa sig, folket börjar bege sig söderut på festivaler av ett par olika anledningar.


1. Artister. Mycke större, bättre kvalitet och fler!


2. Biljettpris. Många utländska festivaler kostar hälften så mycket som de svenska motsvarigheterna. Sweden rock Vs Wacken ca 1500 mot ca 800. Rock am ring Vs Roskilde festival 1150 mot 1600.


Det skall bli intressant att följa denna utvecklingen....vad väljer DU när det väl kommer till kritan?


 


MVH
Fredrik Kulin


Marknadschef


Festivalbussen.com

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas