Så fixar du din egen festival

Att organisera din egen festival eller konsert är ett bra sätt att få mer erfarenhet, synas och förhoppningsvis tjäna lite pengar. Och faktum är att det inte är så svårt som det kan låta. Allt som behövs är en del planering.

Hitta rätt plats
Det första du behöver göra är att hitta en lämplig plats. Det bör vara ett ställe som passar typen av event du planerar, men du måste också tänka på andra saker, som att det ska vara lätt för folk att ta sig dit och att alla människor får plats.
Här gäller det att tänka på hur många som beräknas komma. Man kan lätt tänka att ju större, desto bättre, men det är bättre att anpassa storleken efter publiken så att det inte känns tomt.
En annan sak du måste överväga är hur mycket du har råd att betala för platsen.

Bestäm datum
Nästa steg är att välja ett datum. Det tar mer tid än man tror att planera stora event, så ge dig själv gott om tid.

Fixa biljetterna
Beroende på hur mycket du satsar på din festival kan olika typer av biljetter funka. Det går att designa egna biljetter online som har en liten bit som man kan riva av, vilket får biljetterna att se väldigt proffsiga ut.
Biljetterna bör tydligt visa datum och plats. Det kan vara en god idé att ge ett rabatterat pris för de som bokar tidigt. Det får folk att bestämma sig för att komma, för de känner att de får en bra deal. Det gör också att du får en uppfattning om hur många som kan tänkas komma.
Om du vill sparka igång biljettförsäljningen ordentligt kan du dela ut en del gratisbiljetter och hoppas på att de som får dem tar med en kompis som köper biljett.

Fixa artister
En festival utan konserter är ju inte särskilt kul, så därför måste du tidigt fundera på vilka artister du ska bjuda in. Ett bra sätt är att gå på konserter själv och försöka networka, men man kan så klart också helt enkelt mejla och fråga. Är det glest på artistsidan kan du annonsera att du vill få med lokala talanger och hoppas att någon går och hoppas på en chans att få uppträda. Ett annat tips är att boka artister på musikevent.se.

Ordna rätt utrustning
En annan viktig sak är att fixa alla prylar som måste finnas, som scen, ljudutrustning och LED-strålkastare. Din festival är så klart unik, så försök fundera på vad exakt som behövs för att alla ska trivas och vara glada och nöjda. Kanske behöver du se till att det finns streetfood, någonstans att grilla, bajamajor eller en kiosk.

Annonsera
Ju mer du annonserar, desto bättre. Börja med att lägga ut information på dina sociala medier och kontakta alla du känner som bor i närheten och kan tänkas vilja komma dit. Skicka också ut mejl. Särskilt personliga mejl är väldigt effektiva eftersom de inte blir lika lätt ignorerade och raderade som massmejl.


Hitta ett jobb hos LeoVegas