Roskilde Festival 2005

Över vattnet och en bit in i Danmark ligger Roskilde, staden med en utav Europas största festivaler. Det var dit jag anlände onsdagen den 29 juni. Efter att jag klivit av festivalbussen och en vandring in till stan för att ordna med pressincheckning var det dags att leta upp en tältplats och slå upp mitt tält. Senast jag hade använt tältet var på Arvika 2004, så det skulle bli spännande att se i vilket skick det var. Att få plats i närheten utav festivalområdet såg jag direkt var uteslutet. Det blev en redig promenad i den stekande solen innan jag fann en plats på sydspetsen utav den östra campingen.

När tältet väl var uppe började klockan närma sig åtta och en tur runt på campingen för att göra sig hemmastadd tycktes vara en bra ide. På den östra kampingen var festen igång, överallt var det folk som pratade, ropade och sjöng med till sina bandspelare. Jag köpte mig en öl i ett utav stånden och fortsatte sedan min vandring. Tiden gick och det blev dags för mig att återvända till mitt tält för att sova. När jag vaknade på torsdagen hördes det röster utanför mitt tält. När jag tittade ut märkte jag att jag befann mig i ett norskt camp. Det var inte så att jag hade somnat i fel tält utan på morgonen hade de helt enkelt byggt upp sitt camp runt mig. Dom sa god morgon och bjöd mig på en öl.

Roskildefestivalen drog i år 65 000 besökare vilket är en liten nergång jämfört med 2004 som mätte 76 000 betalande gäster. Detta tillskrevs bland annat fjolårets väder vilket inte var det bästa tänkbara. Dock får konstateras att man får akta sig för vad man önskar. Detta års konstanta gassande solsken var även det en smula problematiskt i brist på ordentligt solskydd. Precis som vid oväder klämmer människor överallt ihop sig under sina partytält i väntan på mildare väder. Dock ska man inte klaga då solsken alltid är trevligare än regn. Helt utan regn var vi dock inte. En kort skur passerade campingen under lördagen. Trots detta var vi väldigt förskonade ifrån den ökända leran. Tvärtom bevattnades de större grusvägar som går tvärs igenom kampingen för att motverka att det snustorra vägdammet skulle bilda sandstormar som drar fram över campingen.

Detta år slogs portarna till campingen upp hela fyra dagar innan festival drog igång vilket ökar upplevelsen för den passionerade festivalbesökaren. Konceptet runt de så kallade ”agora”-erna gjorde det möjligt för besökarna att lämna in sina saker i förvaring. Detta är en klar trend runt på Europas festivaler med mer service till besökarna.

En metod som används för att blidka all de uppemot sådär 50 000 människor på de större spelningarna (som t.ex. Black Sabbath) är användandet utav stora bildskärma för skildrandet av vad som händer på scen, även för de som står längs bak. Tyvärr så var de s.k. VJ:erna (Video Jockey) väldigt influerad utav dagens hollywoodfilmer med snabba klipp och många in-zoomningar. Detta i samband med att de ofta hade kameran riktad på helt fel ställen resulterade i att man i alla fall fick svårt att helt hänga med på vad som hände på scen.

Dock är detta alternativet klart mycket bättre än att inte se någonting alls.

Detta illustrerar den kluvenhet gällande stora bands spelningar. Ju större publik, desto svårare blir det att skapa och bibehålla en ordentlig publikkontakt. I regel är det bara i moshpit:en det är konstant ös. Dock finns det inte mycket som slår upplevelsen som skapas utav tändarhav när Black Sabbath körde sin namne-låt: Black Sabbath.

Roskildefestivalen kommer garanterat attt fortsätta dra de stora banden och de stora folkmassorna i framtiden också, och bjuda på en upplevelse som kommer glädja många av oss festivalare. Det är en sann klassiker som förtjänar vår uppmärksamhet.

Jon Cederqvist, festivalinfo.se

2005-07-10

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas