Rått og Råde 2010

Rått og råde eller RxR som den också kallas är en helt ny festival som arrangeras i Stavanger, Norge. För att vara debutåret hade festivalen en väldigt namnkunnig lineup med bland annat Ozzy Osbourne, The Prodigy, Aha, Band of Horses med flera. Festivalen är vad man kan kalla en stadsfestival då den i princip ligger mitt i ett bostadsområde, och ska man titta på den trend bland festivaler vi sett de senaste åren kan det vara ett smart beslut att arrangera en stadsfestival i stället för den klassiska bo-i-tält festivalen. Alla konserter kommer inte presenteras här, utan det blir ett plock av de band som vi upplevde under festivalen.

Band of horse var det första bandet som vi besökte på den största scenen. Band of horses är ett band som sannerligen har vuxit de senaste åren och kan numera presentera ett set med hits och som många i publiken sjunger med i. Band of horse är väldigt skickliga musiker och hittar trevliga melodier, dock blir det lite väl mycket av samma sak på scenen och det är inte direkt någon energikick från bandet denna kväll. Men publiken sjunger med och verkar väldigt nöjda och då får vi väl anse att de gjort ett uppskattat jobb.

Eftersom festivalen endast har två scener blev det att springa lite mellan konserterna och nästa band på scen nummer 2 var Skambankt. Ett av de större rockbanden i Norge just nu och dem kommer dessutom från Stavangerområdet, vilket innebar att det var en stor skara publik på plats och de hade lika gärna kunnat spela på den största scenen. Skambankt är ett band som alltid levererar med mycket energi och bra material och denna kväll bjöds det på lite nytt material och en heldel av låtar från tidigare skivor vilket publiken verkade mycket nöjd med då de skrålade med i texterna. Skambankt bjöd verkligen up till fest och publiken tog emot inviten, Skambankt är också en sådant band som man kan sätta etiketten ”man vet vad man får” på och det är oftast bra, så även denna kväll.

Sist ut på fredag kvällen var The Prodigy. När Prodigy spelar vet man att det kommer bli intensivt med ljud och ljus. Bandet har varit igång sedan tidigt 90-tal och har fortfarande en helt egen musik-gener där det blandas och ges från olika håll. Konserten var i alla fall färgsprakande och att uppleva Prodigy live är att få se en otrolig ljusshow med hård intensiv musik. Eftersom Prodigy varit med så ass länge blir det en hel del hits, självklart till publikens förtjusning. The Prodigy är verkligen show, där det byggs upp en speciell energi genom, både ljud, ljus och artisternas agerande. Prodigy är alltid sevärda så även denna kväll.

Dag tvås stora namn var så klart Ozzy Osbourne men den mest spännande akten spelade tidigare på kvällen och var Kvelertak. Kvelertak är ett lokalt band från Stavanger som i år har släppt sin debut vilket också innebar en europaturné. Eftersom de nu spelade på hemmaplan var det många på plats och många som troligen sett Kvelertak live vid flera tillfällen. Bandet har stor potential och visar influenser från flera olika håll inom rock, metall och hardcore världen. Vilket gör att de får ett säreget sound som blir mycket bra. Konserten var nog helt klart en av de bästa på festivalen och bandet levererar verkligen mycket energi och bra material live. Alla som får chansen att se Kvelertak bör absolut ta den.

Slutligen var det dags för Ozzy Osbourne att avsluta festivalen, en ganska otrolig bokning för en festival som arrangeras för första gången. Det är troligen den största publiken framför den stora scenen under festivalen och det märks att Ozzy lyckats behålla och skaffa en heldel nya fans genom åren. Ozzy är en gammal man men är full av energi och rör sig små springande och små hoppande över scenen med ett stort leende. Man kan inte förvänta sig något annat än en kavalkad av klassiker, och självklart blir det så, även att han precis släppt en helt nya skiva får den ge rum för klassiker till publikens jubel. Ozzy ger mycket på scenen och man kan verkligen säga att han är en showman som vet hur man ska underhålla. Ozzy är en värdig avslutning på en otroligt bra genomförd festival.

Arrangemanget Rått og Råde var mycket bra, det verkar som att festivalledning besökt en heldel festivaler genom åren och vet vad som behövs för att en festival ska fungera. Det mest imponerande var att det hade mycket plats till festivalområdet vilket innebar att det aldrig blev trångt att röra sig mellan, mat, öl och scenerna. Det måste också sägas att det var en trevlig stämning genom hela festivalen där vi fick uppleva mycket bra musik. Rått og Råde kan mycket väl bli en återkommande festival, för de har gjort väldigt mycket rätt första året och jag hoppas att de vill fortsätta även nästa år.

Underteckant Victoria Hiim Egeland och Pontus Hamlin

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas