Nytt om fildelning

Fildelningsfrågan är långt ifrån svartvit. Det pekar också följande nyheter på:


  • Enligt mediaanalysbolaget Screen Digest kan nedgången i försäljningen av CD-skivor bero på att människor i större utsträckning köper DVD-filmer. Ur ett sådant perspektiv är det troligt att människor generellt konsumerar fler medieprodukter, och att de är selektiva med vad de betalar för. En fildelare kan tänkas spendera lika mycket pengar på medieprodukter som innan fildelning blev möjligt, skillnaden är den att han/hon konsumerar mycket mer än vad han/hon kan betala för. Det är därför det är absurt att påstå att nerladdningen av en upphovsrättsskyddad musikfil i varje fall är att likställa med stöld. Visserligen är det olika branscher som gynnas av nya konsumtionsmönster, men det är inte direkt någon nyhet.
  • Universal Music planerar att släppa sina artisters musik gratis på Internet via en reklamfinansierad tjänst. Det finns en del oklarheter kring utformningen, och det är som vanligt viktigt med en hälsosam misstänksamhet. Det är i alla fall ett ganska radikalt drag av skivbolagsjätten, med tanke på hur ovillig branschen har varit att anpassa sig till den nya tekniken. Det vore positivt med mindre resurser till att stämma musikfans och mer satsningar på förnyelse i de egna leden. EMI har meddelat att de följer Universals exempel.
  • Miljöpartiet arrangerade en hearing om fildelning i riksdagen förra torsdagen (31/8), med inbjudna från såväl upphovsrättsorganisationer, branschrepresentanter, "oberoende" forskare och Piratbyrån. Jag följde bara en kort del av diskussionen på TV, och det är svårt att avgöra om det skulle gå att komma fram till något konkret. Det är i alla fall glädjande att någon styrde upp ett sådant möte, och det sades en del vettiga saker. Jag var särskilt imponerad av IT-profilen Jonas Birgerssons korta men slagkraftiga anförande där han uppmanade branschen till bättre samhällsanpassning, förespråkade alternativa betalningssätt och flexibla licenser som Creative Commons samt varnade för att den allt hårdare övervakningen av Internet driver utvecklingen mot ökad kryptering och anonymitet, en utveckling som ingen egentligen vill ha. Förhoppningsvis kommer det transkriptioner och summeringar av hearingen.

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas