Nytt intresse för säkerhet sedan konsertolyckan i Umeå

Ingen har väl missat att golvet rasade under en konsert med Mando Diao i Umeå nyligen och att 29 personer skadades. Tydligen var golvet inte korrekt dimensionerat för så mycket folk i rörelse. Kan ju tyckas vara ordentligt klantigt.


Nu följer Försvarsdepartementet upp med ett krav om enhetliga riktlinjer för att minska antalet olyckor. Räddnigsverket har fått i uppdrag att ta fram ett policydokument efter en engelsk förebild, Event safety guide, som ska anpassas efter svenska förhållanden.


Trots allt är man ju kanske inte medveten om sin personliga säkerhet som första prioritet när man går på konsert eller festival vilket ställer höga krav på arrangörernas säkerhetstänkande. Exempelvis dog ju 8 festivalbesökare på Roskildefestivalen 2000 på grund av undermålig säkerhet och kaos framför scenen.


Det inte arrangörerna av evenemang intresserar sig för i tillräckligt utsträckning kommer alltid förr eller senare som krav från myndigheterna.
Ett sådant exempel är när Räddningsverket i förebyggande syfte ville ha hjälp, av oss på festivalinfo i slutet på sommaren, med att kunna sätta in alla listade arrangemang på en karta.
Självklart hjälper vi till med sådant när myndigheterna behöver stöd i säkerhetsarbetet.


Det enda stället jag kollar säkerheten på är om jag befinner mig på en båt, kollar efter flytvästar och räddningsbåtar det första jag gör.


Har du någonsin funderat på en festivals eller konserts säkerhet innan en incident inträffat? Antagligen inte...

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas