Not in this lifetime-turnén har redan slagit rekord

Guns N’ Roses som de flesta känner till, gick skilda vägar redan på 90-talet. Efter ”Use your Illusion 1 & 2” lämnade flera av medlemmarna bandet på grund av osämja, och det såg verkligen ut som att de aldrig skulle hitta tillbaka till varandra. Frontmannen och sångaren Axl Rose fortsatte däremot att turnera under bandnamnet med nya medlemmar, men fick långt ifrån de hyllningar som han fått under tiden då det begav sig. 2014 meddelades det att bandet hade upplösts och splittrats officiellt. 

Men 2016 började rykten att cirkulera om en återförening. Mycket riktigt meddelade bandet att de skulle göra två spelningar i USA och det blev sedan starten på en världsturné – något som Axl Rose hade sagt aldrig skulle hända med orden: ”Not in this lifetime”. 

Mer än ett band

Trots att deras framgångar var under 80- och det tidiga 90-talet har LA-bandet behållit sin stjärnglans. De är i dag mer än ett band och de är dyrkade av såväl originalfans som de yngre generationerna. Deras varumärke har vuxit och spridit sig till både böcker och kläder och i spelsortimentet hos William Hill finns det även en Guns N' Roses spelautomat. Deras logga med två pistoler och rosor har tryckts upp på miljontals t-shirtar, flaggor och affischer och deras album har sålts i miljontals exemplar. Deras första album ”Appetite for destruction” är fortfarande den debutskiva som har sålts i flest exemplar i USA. 

Turnén fortsätter

”Not in this lifetime”-turnén drog igång redan 2016 och drygt 2 år senare är den fortfarande igång. Sverige har haft turen att få besök hela två gånger, varav den första spelningen var i Stockholm 2017 och den andra avslutar deras Europaturné på Ullevi i Göteborg 2018. Kritiker från hela världen har hyllat spelningarna som har bestått av de klassiska låtarna, några covers och några låtar från Axl Rose eget album. Turnén har kallats för en monsterturné då spelningarna är väl över två och en halv timmar långa och den fortfarande hårfagre frontmannen ska hinna med hela 10 klädbyten. Dock är det inte hela bandet som är återförenat, utan det är Axl, Slash och Duff McKagen som utgör originalmedlemmarna, medan Dizzy Reed, Richard Fortus, Frank Ferrer och Melissa Reese har fyllt ut de resterande platserna.

Rekordmånga biljetter sålda

Trots att turnén ännu inte har avslutats har den redan blivit den fjärde största någonsin. Hittills har de dragit in 475 miljoner dollar och setts av 4,3 miljoner fans, och då är spelningarna i Asien och Afrika ännu inte gjorda. De enda som är större är U2, Rolling Stones och Coldplay, varav samtligas turnéer varade i minst två år. 

Huruvida de kommer att lägga till ytterligare datum på sin turné får framtiden visa. Ett som är säkert är att man aldrig kan lita på vad det o, så hyllade rockbandet kommer att göra härnäst. Rykten har alltid cirkulerat om dem, och kanske kommer det rent utav komma ny musik.

 

 


Hitta ett jobb hos LeoVegas