Melodifestivalen, en plåga?

De flesta i en annans ålder (åtminstone 25+) minns melodifestivalen som en av årets höjdpunkter, då man satt och mös tillsammans med familjen precis som om det vore nyårsafton fast på en helt vanlig dag.
Detta var den glorifierade perioden innan tv-produktion innebar en kamp om vem som kommer på knäppaste upplägget för dokusåpor i stil med "Vem vill gifta sig med min farsas transsexuella kusin?" och alla dessa där talangbefriade tävlar i Idol-liknande program inför en ännu mer talangbefriad jury.
Kan inte förneka att en eller annan som dyker upp på dessa såpor faktiskt har något att ge, men i och med kommersialismens grepp om dem via avtalen de skriver på så blir de i bästa fall en dagsslända.


Melodifestivalen kan inte vara sämre än just nu. SVT försöker konkurrera med Fame Factory, och visst har de lyckats bra i och med att Melodifestivalen är lika intressant som vilken veckofinal som helst tillsammans med Bert Karlssons gäng. Enda skillnaden är att de artisterna man ser i Melodifestivalen är till en tredjedel kända på riksplanet redan innan programmet.


Att omforma Melodifestivalen till att ha deltävlingar var vansinne, redan innan var det ju inte alla bidrag som höll måttet.
I lördags exempelvis så var det ju bara Martin Stenmarck som faktiskt både hade en bra låt och gjorde bra ifrån sig. NaNa har visserligen rösten men låten kommer man inte ihåg ett jota av dagen efter.
Att Jimmy Jansson kom med kan man nog se mest som ett uttryck för vem som mest lyckats trycka klyschorna ner i halsen på tittarna. Ooj så skönt att någon kan ta vid efter Per Gessles nödrimmande storsäljare som plågar oss som verkligen älskar musikens alla dimensioner.
Appropå nödrim, kungen inom nödrim måste ändå vara textskrivaren till Snaps låt Rythm is a dancer där man finner detta härliga bidrag till genren: "I’m serious as cancer when i say rythm is a dancer". Visst är det fantastiskt =)


SVT borde inse att anledningen till att de har cirka 3 miljoner tittare på deltävlingarna egentligen handlar om att det är det minst dåliga just den stunden på kvällen det sänds i och med att ingen annan kanal vågar sända något med kvalitet samtidigt.


Skärpning SVT...

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas