Melodifestival har sagt sitt – men håller bidraget i Eurovision

Svenska folket har röstat fram Tusse som vinnare, men årets startfält i Schlager-EM ser inte ut att ge Sverige några chanser till en eventuell seger. Istället tror experterna på Schweiz, Island och Bulgarien – medan oddsen pekar på önationen Malta.   

För drygt några veckor sedan avgjordes Melodifestivalen och Sverige utsåg en vinnare. Resultatet var en rysare och efter att juryrösterna lade sina röster var det till slut klart att Tusse skulle representera Sverige i den stora Eurovision-finalen som i år hålls i Nederländerna. Precis som i tidigare år kunde svenska folket även vara med i olika vadslagningar där man kunde tippa på vem som skulle vinna, även om det i praktiken var väldigt svårt från början att sätta fingret på en värdig vinnare. Melodifestivalens odds brukar vara en populär aktivitet som även uppmärksammas av nyhetsmedier som Aftonbladet. Till stor del brukar oddsen stämma, men ibland har det hänt att oddsen slagit helt fel. Huruvida oddsen kommer stå på Tusses sida i den stora finalen i Nederländerna återstår att se, men mycket talar om att det finns goda chanser för Sverige att ta sig i topp 10. 

I årets upplaga bjuder schlager-EM på isländsk pop, schweizisk snyftsång, och en chernobyl inspirerad låt från Ukraina. Startfältet är nästan färdigt och det går att redan nu smyglyssna på alla bidrag på Eurovision Song Contests officiella hemsida – som med jämna mellanrum lägger ut nya låtar och videoklipp från de länder som är med i årets upplaga. Enligt experterna är Schweiz, Island och Bulgarien tre kraftiga konkurrenter till Tusse. Oddsen hos de flesta spelaktörer pekar dock på att Malta och sångerskan Destiny som i år framför ”Ja Me Casse” kan ta hem den stora segern. Om en seger skulle bli aktuell så skulle detta bli Maltas allra första vinst i Eurovision Song Contest.

Finalerna drar igång om knappt en månad, men vad som är nytt i årets upplaga är att festivalerna kommer få hållas med en begränsad publik. Nyligen har organisatören fått tillstånd att ta in ett maxantal på 3 500 personer som får vara med under semifinaler, finalen och själva genrepen. För att räknas in i publiken krävs det att man som besökare förbokar sina biljetter i god tid och att man kan visa ett negativt covid-test. Reglerna kan komma att förändras på sikt, men hittills är det bara känt att de som bor i Nederländerna kommer räknas in i publiken.

Festivalen kommer hållas i Rotterdam mellan den 18 och den 22 maj 2021.


Hitta ett jobb hos LeoVegas