Många reformer i anslutning till den svenska spellagen

Den svenska spellagen gör att fler svenskar väljer att pausa sitt spelande på nätet. Fördelen med den nya legaliseringen (red anm. som trädde i kraft den 1 januari 2019) är att Sverige får tillbaka kontrollen över spelmarknaden och kan på ett effektivare sätt kontrollera att de verksamheter som innehar en spellicens sköter sig och följer de svenska riktlinjerna. Hittills har inga incidenter rapporterats, däremot har regeringen kritiserat spelreklamen, som kan komma att förändras.

Grundregeln med den nya lagstiftningen är alltså att de företag som önskar bedriva spelverksamheter i Sverige måste ha en licens beviljad från Lotteriinspektionen för att bedriva sina respektive verksamheter.

I skrivande stund har ett hundratal aktörer ansökt om licens, men det är långt ifrån alla som fått en beviljad och utdelad. Förändringen har också medfört en del nya förändringar, både för spelare men också för Europas spelaktörer. 

För Sveriges del har mångmiljonbelopp under flera års tid slussats till länder som Malta, där skatten är generellt lägre. Efter den nyligen klubbade lagen kommer samma belopp konverteras till potentiella skatteintäkter på sikt. Samtidigt sätter man en spärr för oseriösa aktörer på marknaden som kan skada den enskilde konsumenten, i det här fallet den faktiska spelaren.

Så undersöker du om företagen har en giltig licens

Många av de större aktörerna har fått sina licenser beviljade, vilket betyder att man fortfarande kan utnyttja samma spelsidor och förmåner. Att ta hem en Bethard bonuskod är fortfarande möjligt, eftersom operatören nyligen fått en spellicens. Vi rekommenderar alla att på förhand studera licensinnehavet för att undvika icke-licenserade spelsidor.

Mer om företagen som fått licens beviljat finns på spelinspektionens officiella hemsida: https://www.spelinspektionen.se/licensansokan/bolag-med-spellicens/.

My Hamrén som arbetar som presskontakt på spelinspektionen vill gärna se att fler aktörer följer samma spår och ansöker om en svensk spellicens. Hon menar att samtliga som får en licens beviljad blir per automatik skattepliktiga i Sverige. 

Spelarna har möjlighet att ta paus från sitt spelande

I takt med den nya lagstiftningen blir det också enklare för konsumenterna att kontrollera sitt spelande på nationell nivå. Föreskrifterna förespråkar ett starkare konsumentskydd där de enskilda konsumenterna nu kan göra uppehåll i sitt spelande. Källor bekräftar att upp mot fyra procent av den svenska befolkningen har haft problem med att kontrollera sitt spelande. I anslutning till situationen har regeringen därför bett spelbolagen om att implementera en spärrfunktion där spelarna kan uppehålla sitt spelande.

Sajten Spelpaus meddelar att över 4 000 spelare har valt att göra ett aktivt uppehåll i sitt spelande. I skrivande stund är det alltså omöjligt att skapa nya kundkonton eller fortsätta spela under tiden spärren ligger aktiv. Bäst av allt dock är svenska spelare fortfarande har den fina förmånen att kunna ta ut skattefria vinster på de licenserade sidor som finns på marknaden. Även om det varit tal om på nya reformer så tyder ingenting på att det kommer ske fler förändringar inom den närmsta framtiden. Experter menar dock att den enda förändringen som kan ske är utformningen av reklamen för spelreklam i radio, press, tv och billboards i kollektivtrafiken.


Hitta ett jobb hos LeoVegas