Irland stod värd för en av Europas största spelfestivaler

Den irländska huvudstaden Dublin stod som värd för det som blev en succé i europeisk spelfestivalshistoria. Tusentals besökare, fokus på eSport och ett växande intresse för retrospel – här är sammanfattningen av det du gick miste om.

Under de senaste fem åren har antalet spelfestivaler blomstrat, inte minst i Europa där Storbritannien, Sverige, Malta och Irland toppat listan. Parallellt med de populära spelsammankomsterna har liknande trender noterats på nätet, där många spelbolag försökt etablera sig, inte minst med bonusar inom eSport och sportsbetting. Betsson bonuskod är många inget nytt fenomen för de europeiska spelfanatikerna. Utöver bonuskoderna har spelaktörerna också satsat hårt på att värva in nya spelare till den digitala världen genom sina nya produktsegment.

Tusentals besökare från hela världen

En av de senaste festivalerna som precis nått sitt slut är Dublin Games Festival som hölls på RDS i den irländska huvudstaden. Enligt arrangören hade årets event lockat tusentals besökare från hela världen, och man kan utan tvekan inkludera Dublin som värd för en av kontinentens snabbast växande och största spelfestivaler i europeisk historia. I fokus stod både gamla och nya spel, men det fanns också utrymme för andra typer av spel, nämligen kortspel.

Majoriteten av besökare visade dock störst intresse för spel som Counter Strike och League of Legends i festivalens hörna för e-Sport. Men något nytt som visade sig vara poppis i årets festivalupplaga var gamla retrospel, som även den yngre publiken såg ut att tycka om.

Det fanns också en stor skara Cosplayers, som en av arrangörerna ville belysa.

– Cosplay är i praktiken ett fenomen som vi praktiserat tidigare, och det är något besökarna tycker om. Det går ut på att man klär ut sig till sin favoritkaraktär från ett spel eller en show. Vi har fått vittna till allt från stora utklädande kostymer till enkla t-shirts med basala texter, färger och bilder. En utklädande festival i miniatyr är nog det bästa sättet att beskriva det på, säger en av arrangörerna.

Utvecklare och skapare från hembygden lyfte fram den lokala spelkompetensen

Bland de internationella entreprenörerna fanns det också många lokala spelföretag och utvecklare som ville lyfta fram vad den irländska spelindustrin hade att erbjuda. Här fanns bland annat Rocket League Ireland som arrangerade sin egen tävling där spelfanatikern och medarbetaren Dave förklarade vad konceptet med deras nylanserade spel handlade om.

– Det är bilfotboll, säger han, och tillägger att det inte krävs en vidare förklaring.

– Nej, men det finns faktiskt en del expositioner och lite prylar som flyger runt. Mer än så är det faktiskt inte. Det är väldigt enkelt, precis som ett datorspel. Allt är enkelt att titta på eftersom det är så likt fotboll, säger han.


Hitta ett jobb hos LeoVegas