Filmfestivalen i Göteborg blir av!

Det har inte gått många dagar på det nya året men alla redan ser det ut som att 2021 blir ett bra mycket vassare år än 2020 – något annat vore förvisso nästan omöjligt.

Hur det blir med musikfestivalerna i sommar vet bara gudarna, men vad som står skrivet i sten är att filmfestivalen i Göteborg 2021 blir av. Men på distans.

Alla “besökare” kommer att kunna se samtliga festivalfilmer direkt hemma från biosoffan genom att skaffa sig ett presspass. Då får man access till alla 70 filmer via streamingtjänsten Draken Film, som är en del av festivalen.

Passet kostar 295 kronor och man slipper alltså det enskilda biljettpriset.

I vanliga fall brukar det vara fler än 70 filmer på festivalen, men 70 stycken filmer för 295 kronor utan att behöva oroa sig för att skaffa biljetter till populära visningar, är verkligen ingen dålig deal.

Vad som är bra att veta är att de andra filmerna på Draken Film INTE ingår i festivalpasset, utan det är festivalens filmer som gäller. Vill man ha tillgång till de andra titlarna hos streamingtjänsten så kostar det 89 kr/månaden.

En av höjdpunkterna på årets festival är Tomas Vinterbergs film Drunk, om fyra lärare som bestämmer sig för att hela tiden vara lite smått berusade för att kunna njuta av livet bättre. De ska alltså hitta den där magiska “sweetspoten”. Hur det går återstår att se! I ena huvudrollen ser vi ingen mindre än Mads Mikkelsen.

Andra filmer att se fram emot är omskrivna Pleasure, om 20-åriga Bella som bestämmer sig för att dra till L.A. och bli porrstjärna och det franska coming of age-dramat Gangarine.

Till skillnad från föregående år verkar det inte hållas några “master classes” där stjärnor blir intervjuade och får svara på frågor framför en publik. Kanske sker även det digitalt, men det är inget som festivalen har gått ut med.

I vanliga fall besöks festivalen av 30 000 personer. Hur många det blir i år återstår att se, men vi hoppas givetvis på att det blir en oväntad succé så att det inte blir några problem med arrangera nästa års festival “på riktigt”.

Filmfestivalen i Göteborg börjar den 29 januari och håller på i elva dagar. Gott om tid för att konsumera de där 70 filmerna med andra ord. En riktigt fin film nyhet vi alla behöver i tider som dessa!


Hitta ett jobb hos LeoVegas