Festivalernas roll i politiken.

Tänkte lite snabbt behandla ämnet Festivalernas roll i politiken på ett mycket enkelt och konkret sätt. 


Jag var på ett möte med Hultsfredsfestivalen i Fredags och fick en DVD med material från förra årets festival där bland annat Mona Sahlin och Leif Pagrotsky framförde en hel del positiva åsikter om ovanstående festival. Efter att ha hört hela historien om hur Hultsfredsfestivalen kommit till, med tillhörande problem med banker, myndigheter och gud vet vad börjar man fundera hur politikerna helt plötsligt börjat tycka så bra om festivaler. Jag tror att det finns ett par stora punkter som hänger ihop med detta.


1. Musikexporten av sålda skivor försämras i och med Internet och nedladdningar. Alltså blir det mindre pengar för staten i skatter från detta.


2. Festivalerna finns snart i varje större stad och skapar arbetstillfällen, inte bara för arrangören, utan även för alla försäljare, tryckerier, mediabyråer osv. Även här pengar att hämta för staten.


3. Förmodligen det viktigaste, Politik. Det är ju självklart. Vi ungdomar är en viktig målgrupp för politikerna att nå ut till. Och givetvis vill de synas på festivalerna och visa att VI i mitt parti tycker minsann att festivaler är bra och detta skall vi gynna genom att prata lite gott om dem. Och betänk att det i år är valår, det kommer förmodligen att svärma av riksdagspartier runtom på festivalerna i Sverige i år.


Vad kommer politikerna rent konkret göra för att stödja festivalerna? Kommer det ges kulturbidrag, eller ges detta bara till operor och teatrar?


Den stora frågan är då festivalernas fortsatta framtid, hur ser det ut om 1, 5, 10 eller rentav 20 år. Kommer festivalerna finnas kvar, eller kommer de att vara ersatta med digitala konserter etc...Kommer då politikerna att vända festivalerna ryggen?


åter till ämnet, vad är det då som är så bra med att vi har dessa stora festivaler, där det samlas 10-tusentals ungdomar som tältar, krökar, har sex och vad mer man nu gör på en festival. Ordagrant taget från en av ovan nämnda politiker: "Det skapar mötesplatser" Jo men se på tusan.....det menar de inte!!!!!


Vad är det som är så bra med att det skapas mötesplatser? Det kan ni fråga en politiker i sommar för det vet inte jag. Det jag däremot vet är att Festivalerna är snart enda chansen för artister att tjäna pengar då skivindustrin haltar, och förmodligen har en ganska kort framtid. Det hjälper även dessa mindre orters ekonomi ordentligt med stora festivaler...vissa butiker livnär sig försäljningen som sker under EN vecka om året....så bra affärer går det att göra på en festival.....


 


Nå, nu orkar jag itne skriva mer struntprat....kan inte säga att jag är påläst i ämnet, så det kan finnas flera faktafel här ovan.....men men, fick skriva av mig lite i alla fall.


Och du, häng med på festival i sommar och låt oss skapa en FET Mötesplats!


 


Må väl och ha en fortsatt trevlig kväll!

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas