Festivalarens Guide Till Liftandet

Så här när det börjar dra ihop sig inför festivalsäsongen 2005 bubblar det på nätet av folk som diskuterar sina planer och minnen. Det som i särklass talas mest om är människor som vill har skjuts till de olika festivalerna. Med det som tema tänkte jag berätta om etta av mina minnen om billigt resande.

Sista dagen på Augustibuller 2003 stod jag och kollade i min plånbok. En hundralapp kvar, inte tillräckligt för att ta tåget hem, vad gör man? Så jag gick och köpte frukost. När det närmade sig eftermiddag och de flesta av besökarna började ta sig hem gick jag in på campingområdet och letade upp en kartongbit ifrån ett öl-lock och med en bit kol ifrån en utsläckt brasa skrev jag ordet ”Göteborg”. Därefter begav jag mig till huvudgatan i Lindesberg och ställde mig. Efter att jag hade väntat ca 20 minuter började jag fundera. Göteborg är en lång väg och det kan ha en avskräckande verkan. Så jag vände på min kartongbit och skrev ”Örebro” istället. Jag behövde inte vänta länge innan en bil plockade upp mig och körde mig till Örebro. Några bilar senare hade jag kommit till Mariestad och med det var jag halvvägs hemma. Väl framme i Mariestad hade jag tillräckligt med pengar för att ta bussen resten av vägen hem. Runt klockan tio på kvällen, tio timmar efter det att min resa började, steg jag äntligen ut på Nils Eriksson Terminalen i Göteborg.

En vecka senare skulle jag och en vän upp till Wretstocksfestivalen i Vretstorp en bit nord-ost om Laxå. När vi väl kom fram till Laxå där vi skulle ta buss resten utav vägen upptäckte vi att vi hade missbedömt restiden ifrån Göteborg och den sista bussen hade gått. Alldeles vid tågstationen låg en turistinformation där vi gick in och bad om en kartongbit och en penna.

Det tog inte lång tid innan vi fick lift hela vägen fram till festivalen.

Jag har sedan dess inte befunnit mig i en situation då jag behövt lifta. Men det är skönt att ha det i ryggen att går saker illa så finns det alltid andra sätt att ta sig fram.

Några tips vid liftandet:

Ha alltid en skylt – tummen funkar inte. Skylten visar att man är en seriös liftare. Dessutom kan bilisten avgöra ifall hans färdväg är till din nytta.

Bryt ner resan i delmål – detta kanske var slumpen för min del men jag tror allt att det ligger något i det.

Var inte för många – två personer är det optimala då det kan vara väldigt tråkigt på vägarna. Max tre personer, men räkna då med att få vänta längre.

Var ute i god tid – är det en längre sträcka du ska lifta så räkna med att minst en dag behöva sova ute. Läs på om allemansrätten.

/Jon Cederqvist, jon.cederqvist@festivalinfo.se

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas