Ett album på en dag!

Det är en populär, om än ofta omedveten uppfattning att det som tar längre tid att göra automatiskt blir bättre. I musikvärlden förvärras det av att förväntningarna på en artist eller ett band stiger ju längre tid som går mellan varje skiva. Som ett fan förväntar man sig kanske att ens favoritartister ska arbeta oavbrutet med musiken man älskar.

En av mina favoritsidor på Internet representerar det motsatta tankesättet: spela in på begränsad tid, prioritera kvantitet före kvalitet, och få oväntade resultat. Det är "the Album-a-day project", en uppmaning till musiker och icke-musiker världen över att göra en skiva på 24 timmar, från första idén till mixning och färdigställning. Kravet är att det ska vara 20 minuter långt och att man bara ska använda sig av idéer man fått samma dag. Självklart blir det mycket skräp, men det kan också bli en hel del guldkorn. AAD-artisten Is Does har räknat på sannolikheten: "If it’s crap (an 80% probability) you’ve only wasted a day; Phil Collins wasted years." Och de resterande 20 procenten är inte så illa, egentligen.

Hur vore det om de riktigt stora artisterna använde sig av denna teknik? Det är redan ett faktum att många stora låtar kommit till som resultat av spontana infall eller "happy accidents". Men tänk dig att ditt favoritband gör ett endagsalbum varje eller varannan vecka, och lägger ut några av de oslipade diamanterna på sin hemsida där du kan ladda hem dem. Efter några månader väljer de ut sina favoritidéer och vidareutvecklar dem, för att till sist släppa en genomarbetad skiva.

Det hade varit ett trevligt sätt att kommunicera med sina lyssnare, och ge dem en inblick i låtskrivarprocessen. De slutliga skivorna hade svårligen kunnat vara halvkokta hafsverk, och de hade kunnat innehålla många överraskningar, t.ex. låtar som bandet tidigare inte delat med sig av. Men det är bara en tanke...

Medan man väntar på nästa skiva med sina favoritband/-artister kan man i alla fall kolla in de många Album-a-day-artisterna med varierande stil och kvalitet. Eller varför inte göra ett endagsalbum själv eller med några vänner? Om inte annat, är det en annorlunda och rolig upplevelse. Och för att citera projektets motto: "A bad song is better than no song"!

Länk: http://crapart.spacebar.org/aad/

Se också songfight.org där man kan tävla varje vecka om vem som skriver den bästa låten utifrån en given låttitel. (publiken röstar)

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas