Dags för den sista Möllevångsfestivalen!

Vi har valt att göra denna den femte Möllevångsfestivalen till den sista. Vi känner att av de mål som vi haft med vårt arbete så har vi uppnått väldigt många, men det finns också en del kvar att jobba med, där en festival kanske inte är det bästa verktyget.

Vi har uppfyllt målet att vara en plattform för det lokala kulturlivet och att bygga nätverk mellan grannar, lokala kulturaktörer och föreningar. Festivalen har sammanfört otaliga människor för en lång framtid, skapat samarbeten som förut inte skulle ha varit möjliga, artister har slagit igenom och nya band, idéer och projekt har startat med festivalen som grogrund. Vi har också visat att det går att göra fantastiskt mycket med små medel så länge vi arbetar tillsammans med mycket hjärta och engagemang. Vi har lyckats med att sprida en känsla av att ”allt är möjligt”, både inom oss själva och till andra.

Det här blir inte den sista festivalen för att vi har gett upp. Tvärtom, vi väljer att stolta över det vi hittills skapat nu omgruppera oss och se hur vi kan använda de erfarenheter, kontakter och nätverk vi har byggt upp. Vi vill sprida ut alla de krafter som hittills riktats mot två av årets 365 dagar och därmed jobba mer kontinuerligt och hållbart, på många olika sätt, året om.

Vi ser en snabb utveckling av Möllevången i en riktning som bäst beskrivs med begreppet gentrifiering – en befolkningsomvandling där de köpstarka i mångt och mycket styr utvecklingen. Vår stadsdel förändras snabbt – bostadsombildningarna, de politiska strategierna och fastighetsspekulationen här innebär att vårt område så som vi känner det successivt riskerar att försvinna. Dessa kvarter som gett oss andrum, tolerans, uteliv, kultur, karneval och festival – en plats för oss alla – är under omvandling och det är en utveckling som ingen bjudit in oss att få påverka. Därför bjuder vi in oss själva!

Tillsammans med Möllevångsgruppen kommer vi i höst att bjuda in alla grannar, medlemmar och engagerade till att vara med och diskutera hur vi nu ska arbeta vidare.

Det är möjligt att det kan bli festival igen i framtiden, om vi skulle behöva samla alla krafterna igen eller om omständigheterna är rätt. Och vi kommer absolut att fortsätta använda kulturen som redskap i kampen för den utveckling vi vill se.


En rörelse byggd på de lokala förutsättningarna

Föreningen Möllevångsfestivalen startades av grannar och eldsjälar i stadsdelen i början av 2006. Vårt mål var att skapa en festival med en stark lokal förankring. Genom att bygga upp ett nätverk av föreningar,eldsjälar, kulturaktörer, boende och näringslivet i området, skapade vi förutsättningarna för en lokal stadsdelsfestival som skulle öka gemenskapen och samarbetet i området.

Slagorden om en festival “av folket för folket” myntades tidigt och höll syftet i fokus under arbetets gång. Det vi ville skapa var varken ett kommersiellt eller kommunalt arrangemang utan en lokalt förankrad folkfest utan prestige eller vinstintresse. Vi ville skapa en festival som växte fram ur de krafter och resurser som redan existerade i området. Vi ville skapa en plattform, kring vilken de boende och det lokala kultur-, förenings- och näringslivet kunde samverka och på sikt även bidra till en hållbar utveckling av Möllevången.

2006 var året då allting började, när glädjen till slut exploderade på möllans gator ur det hårda förberedande arbetet och kaoset som föregick det. Nästan helt utan ekonomiskt eller annat stöd, erfarenhet och med datorerna stulna bara veckorna innan så blev det till slut en succéfestival, byggd nästan enbart på folkets egna engagemang och vilja, som satte vår stadsdel och dess kulturliv på kartan i hela Sverige.

2007 hade vi hämtat oss från chocken och växt ikapp det vi skapat året innan. Med bättre ordning, mer stöd, fler volontärer och ekonomin under kontroll återupprepades folkfesten och organisationen stabiliserades.

2008 var året då stödkampanjen kom igång på riktigt och gjorde många välbesökta stödfester på Bodoni och parkfester i Jesusparken. Festivalen växte rejält – från 9 till 13 musikscener, en egen teaterscen, massor av gatuartister och gårdsarrangemang och en rejäl avslutande festivalklubb på Moriskan. Året avslutades med en julmarknad i dagarna två på Far i Hatten, med karnevalsluciatåg och pimpning av julgranen på torget.

2009 får man nog säga att vi maxade all vår kapacitet och försökte hitta in i varenda hörn och vrå på Möllevången. 19 scener lyckades vi placera ut, att samsas med en konsthall, filmvisningar, standup, barnområde och mycket mer. Det var en enorm festival vi gjorde, och det var under enorm press från stadens myndigheter, som även hade lagt kommunala Malmöfestivalen i vår stadsdel detta året. Samma regler skulle gälla för stor som liten, fattig som rik. Men vi lyckades med detta också!

2010 är idag. Och vi är tillbaka där vi startade. I år gör vi vår festival på samma yta och med samma antal scener som när vi startade för fem år sedan. Vi har visat att vi klarar av att göra en enorm festival, och nu tar vi det tillbaka till närheten och gemenskapen igen. Till grannsämjan och samarbetet. Årets festival är den sista. Cirkeln är sluten.

Tack!
Tack alla fantastiskt underbara eldsjälar som gjort Möllevångsfestivalen till det den är...
...Tack alla ni underbara grannar, festivalarbetare, medlemmar, och volontärer som engagerar er med själ och hjärta i allt från några timmar till flera år. Ni är stommen som allt byggt på och kommer bygga vidare på i framtiden!
...Tack alla unga knappförsäljare, sommarjobbare och internationella volontärer för ert enorma slit och engagemang.
...Tack alla musiker för att ni ställer upp och spelar i ur och skur på små scener, stora scener, stödfester, marknader och på gatan.
...Tack alla gatuartister, konstnärer, performers, poeter, dansare och karnevalsfolk för att ni sätter färg på vår stadsdel.
...Tack alla grannar som lånar ut sina gårdar, sängar, kök, elkontakter, parkeringsplatser, sömntimmar och tålamod.
...Tack alla handlare, krögare och lokala företagare som sponsrar med allt från vatten till ekonomiska bidrag.
...Tack för alla små och stora bidrag i stödbössor och på annat sätt. Varje krona har medverkat till att festivalen kunnat leva vidare.
...Tack alla samarbetspartners, föreningar och organisationer som är stommen i festivalen och i stadsdelen året runt.
...Tack alla som skänker och lånar ut möbler, teknik, lokaler, tid och kunskap. Utan alla resurser skulle vi inte vara någonting.
...Tack ni politiker och tjänstemän som tror på oss och stöttar oss – och som står upp för oss mot de av era kollegor som inte gör det.
...Tack alla dekoratörer, hemsidefixare, affischerare, formgivare för att ni ger oss färg och ansikte.
...Tack alla besökare för att ni dansar, skrattar, njuter, kritiserar, berömmer, lyssnar, tittar, bryr er, hjälper till där det behövs och på andra sätt bidrar till att festivalen är och förblir av folket för folket!
TACK FOLKET! Utan er hade detta aldrig varit möjligt.

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas