Åmåls Bluesfest har fötts på nytt

I år är det i alla fall tionde gången jag var på Åmåls Bluesfest. Första gången var 1998 och då ska det väl tilläggas att enda attraktionen för min del var att min flickvän jobbade i festivalentrén - när jag ändå var där kunde jag lika gärna lyssna lite på spelningarna. Mycket påminde om det jag hörde som liten grabb, det min pappa spelade när mamma inte tvingade familjen att lyssna på Rolling Stones eller något motsvarande eländigt mainstream.

Sedan 2002, när jag startade med festivalinfo.se, har jag och min pappa gjort tradition av att gå på bluesfesten. Han varje år, vad jag kan minnas, och de flesta gångerna har arrangörerna varit så generösa att även jag fått ett foto/skribentpass så jag kunnat träna på konsertfotograferandet eller skrivandet.

2014 var ett speciellt år för bluesfesten i Åmål. Det var inte givet att det skulle bli av på grund av bristande publikunderlag förra året, men under året som gått har aktiviteter för att stödja bluesfesten arrangerats och gett arrangörerna nytt hopp. Samtidigt arrangerades festivalen samma helg som finalen i VM-fotbollen skulle avgöras i Brasilien. Kunde detta verkligen gå?

Väl inne på fredagen i bluesterminalen fanns det ingen tvekan om att bluesfesten fortfarande är en kraft att räkna med - det var knökfullt framför scenerna.

På musikfronten var det två akter som stack ut ordentligt i mitt tycke, rent utav ovanligt bra. Först Marjo Leinonen/Huff ‘n’ Puff från Finland. Det är så härligt gammaldags och sångerskan har något ganska eget för sig, inte minst kring hur hon rör sig på scenen. Kanske någon bluesig likhet till sångerskan Duffy, möjligen?

Som god tvåa kom Otis Taylor Band (Spotify), antagligen för att de live har en väldigt tung ljudbild som liknar den metal jag gillar. Dessutom en fantastiskt upplyftande violinist som med massor av energi hoppade runt på scenen (utöver att fiol är bland det bästa att blanda in i blues).

För första gången sedan jag började med festivalfoto 2004 fick jag på årets bluesfest fler bra bilder än vad jag vet vad jag ska göra med. Några utvalda finner du i bildgalleriet på festivalinfo men jag har också lagt upp lite fler av bilderna från Åmåls Blues Fest på min festivalfoto-sajt festivalzine.com och råkar du gilla någon av dem får du använda dem så länge som du anger källan.

Här hittar du det bästa från Åmåls Bluesfest som spellista på Spotify.

Tack för denna gång, vi syns nästa år!


Hitta ett jobb hos LeoVegas