Andrew Bird, Pusterviksbaren, 24/3-07

Sent omsider p.g.a. tentaperiod:

Vad är det som gör att vissa musikaliska recept lämnar en oberörd medan andra känns som euforiska uppenbarelser? Vem vet? Det har säkert mycket att göra med subjektiva upplevelser, hur man kopplar ihop sina egna intressen och passioner med en artist och dennes uttryck. Hur som helst har jag i vissa svaga stunder svårt att förstå varför inte alla tycker om Andrew Bird. Han är vansinnigt begåvad men är samtidigt mer mån om nyanserna i musiken än om att hävda sig. Hans arrangemang är vackra och inspirerande, och texterna är en subtil blandning av vardagsbetraktelser, naturvetenskap och stora existentiella frågor. Med tanke på det måste man förlåta att han då och då visslar för mycket.

Det mesta av Andrew Birds utrustning har fastnat någonstans i Amsterdam. Kvällens spelning verkar gå alldeles utmärkt ändå - Bird jonglerar med fiol, gitarr och klockspel, loopar inspelningar lager på lager men tappar aldrig tråden, utan låter varje låt utkristallisera sig utan skarvar. Hans vapendragare Martin Dosh skulle tydligen ha fått en större roll om det inte varit för förlusten av utrustning, men tillför ändå mycket med nyanserat trumspel och inslag av rhodesorgel.

Bird spelar ett lyckat urval av gamla låtar och material från nya skivan, "Armchair Apocrypha". Bland de nya låtarna är "Plasticities", "Armchairs" och "Scythian Empire" extra bra. Konsertens stora störningsmoment är syrebristen. Pusterviksbaren räckte till gott och väl senast, men den här gången är det fullpackat och människor står praktiskt taget på varandra. Men Andrew Bird själv gör mig inte besviken. Inget låter exakt som på skiva, det mesta varieras spontant - det är en god balans mellan det hemtama och det okända. Ett recept får som bekant extra bra resultat om det varieras. Med Andrew Bird vet man att man får något bestående briljant som trots den stilmässiga konsekvensen inte blir tråkigt.

P.S. Inspelningarna från Bonnaroo-festivalen rekommenderas: http://www.youtube.com/profile_videos?user=andrewbirdmusic

You must be logged in to comment on blogs! Inte registrerad? Du kan göra det här


Hitta ett jobb hos LeoVegas